Лекар, преборил Covid-19: Това е война срещу невидим враг, който коси наред
Секция: БЪЛГАРИЯ
19 Септември 2020 13:10
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Лекар, преборил Covid-19: Това е война срещу невидим враг, който коси наред

/КРОСС/ "Коронавирусът не е война, която знаем от историята, от филмите или книгите. Това е една асиметрична война. Целият свят се е изправил пред невидим враг, който коси наред не само здрави човешки животи, но и всички области на живота - образование, транпосрт,финанси", заяви пред Нова телевизия д-р Дончо Дончев, началник на отделението па по аудиология и отоневрология.
Медикът, който се изправи на първа линия срещу коронавируса, разболя се, но го преодоля.

Той е специалист УНГ във ВМА и има огромен опит в няколко военни мисии зад граница. Още в началото на пандемията се включва да помага на първа линия в борбата срещу COVID-19. Но от доброволец става пациент. И започва нова битка - този път за собствения си живот. Печели я и отново се втурва да помага на други заразени - като дарява кръвна плазма.

"Аз не искам да говоря страхотии, обръщам се съвсем човешки за това, което преживях. COVID-19 няма нищо общо с грипа. Всяка вирусно респираторно заболяване, ако продължи над 4-5 дни, се смята за усложнено. При COVID-19 вирусът не се изчиства близо 20 дни. Този миниатюрен враг продължава да се размножава, да се репликира и да предизвиква вирусни промени", каза още д-р Дончев.

Той и колегите му са смятали, че коронавирусът ще отмине, както отминават грипните вълни. Вирусът обаче не е отминал, а напротив - не отстъпва. Според д-р Дончев единствено с вирусен препарат или с ваксина ще успеем да преборим инфекцията.

Той сподели как се е възстановил след болестта, въпреки, че е загубил 20 килограма.

"Не лекуваме вируса, а последствията. Те са за белите дробове, бъбреците, черните дробове. Лекарите са защитени и въпреки това много специалисти се разболяват. За мен основната причина е чисто физическата преумора", сподели той.