Панорамна площадка е новата туристическа атракция в Родопите
Секция: Туризъм
19 Септември 2020 17:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Панорамна площадка е новата туристическа атракция в Родопите

/КРОСС/ Недалеч от Смолян по поречието на река Арда се намира село Могилица. От тук тръгва най-новият туристически маршрут, който ще ни изведе високо в планината.

Потегляме с високопроходими автомобили, тъй като пътят е черен и не става за лека кола.

Последната част от маршрута трябва да извървим пеша.

И така след един доста атрактивен офроуд маршрут стигаме до тази невероятна панорамна площадка. Панорамата наистина е невероятна.

Площадката е наречена "Върхът". Изградена е изцяло със средства на община Смолян.

"Инвестицията е около 45 000 лева, като трябва да знаете, че така е правено всичко с максимални усилия и от кметството и от горски. Тоест инвестицията реално трябва да е много по-голяма", уточнява Марин Захариев, зам.-кмет на Смолян.

Но местните хора от село Могилица дни наред са се трудили доброволно, за да изградят съоръжението. Конструкцията е здрава, а част от пода е стъклен, за да се вижда
красотата на планината.

"Площадката е на 1351 метра надморска височина, денивелацията от площадката до реката е 351 метра. От тук се вижда кулата Снежанка, Карлък, Перелик. В дъното - Енихан баба, връх Свобода и селата Могилица, Исьовци, Турян, Милково. Отсреща е Варат, Бориково, Черешките, Кошута, разказва кметът на с. Могилица Милко Кисьов.

Местните хора се надяват панорамната площадка да се превърне в любимо място за туристите от цяла България и те отново да се връщат тук, за да се наслаждават на красотата на Родопите.