Ваксината трябва да е достъпна за всички
Секция: Православие
20 Септември 2020 09:25
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ваксината трябва да е достъпна за всички

/КРОСС/ Папа Франциск поиска ваксината срещу COVID-19 да бъде универсална, а не само достъпна за най-богатите страни, така че всеки, дори и най-бедният, да може да бъде излекуван в тази пандемия, съобщава „Дойче Веле“.

„Неотдавнашният опит с пандемията, в допълнение към сериозната санитарна ситуация, при която вече са загинали почти милион души, се превръща в сериозна икономическа криза, пораждаща бедни хора и семейства, които не знаят как да продължат напред“, каза Франсиск по време на аудиенция с членове на италианската фондация „Банко Фармачеутико“.

“Би било тъжно, ако доставката на ваксината даде приоритет на най-богатите или ако тя стане собственост на тази или онази нация, а не за всички. Тя трябва да бъде универсална”, добави папата.

Папа Франциск съжалява, че има народи по света, които нямат достъп до определени лекарства и заяви, че на етично ниво, ако има възможност за лечение на заболяване с лекарство, то трябва да е достъпно за всички, в противен случай създава несправедливост.

Понтифексът изрази мнение, че фармацевтичните компании могат да допринесат щедро за по-справедливо разпределение на лекарствата и че управляващите чрез законодателни и финансови възможности са призовани да изградят по-справедлив свят, в който бедните не да бъдат изоставени или, което е още по-лошо, изхвърлени.