Германия: икономическият спад се заменя с бързо възстановяване
Секция: ИКОНОМИКА
20 Септември 2020 09:29
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Германия: икономическият спад се заменя с бързо възстановяване

/КРОСС/ Докато кризата с COVID-19 все още държи в ръцете си други индустриализирани страни, германската икономика изглежда се научи сравнително бързо да се справя със ситуацията. „Дойче Веле“ разкрива причините за това.

Падането ще бъде тежко, това е сигурно. Но за разлика от Франция, Италия или Испания, където Европейската комисия изчислява двуцифрен спад на икономическите резултати за 2020 г., в Германия икономическият спад най-вероятно ще бъде „само“ едноцифрен.

След рекордния икономически спад в началото на тази година, германската икономика изглежда се изправи. Според данни на Федералната статистическа служба (Destatis) тя е „успяла да се възстанови донякъде“ през юли и август, казва Алберт Браакман от Департамента по икономика на тази агенция. Очевидно тенденцията ще продължи, според показатели като комисионни към индустрията и индекса на бизнес увереност, измерен от института Ifo.

След спада на брутния вътрешен продукт (БВП) на Германия през второто тримесечие, от 9,7%, в резултат на ограниченията, дължащи се на коронавируса, икономистите прогнозират за втората половина на годината растеж, който ще направи така, че спадът да е „само“ с 5,8%. Това е най-големият спад в следвоенния период, но би могло да е по-лошо. Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) дори изчислява спад на германския БВП от “само” 5,4%, след като коригира прогнозата си от 6 юни. Изглежда сериозно, но ако го сравните с това, което очаква Франция (-9,5), Италия (-10), в рамките на еврозоната, Великобритания (-10,1) и Япония (-5, 8), ударът е по-малко суров. Само САЩ биха били в по-добра ситуация с -3,8%, а в Китай, страната на произход на пандемията, икономиката дори би нараснала с 1,8%.

“Икономическият спад в началото на годината беше по-мек от очакваното, така че възстановяването това лято е наистина силно”, каза Никола Бранд от Центъра на ОИСР в Германия пред „Дойче Веле“ и добавя, че броят на заразените с COVID-19 е по-нисък, отколкото в други страни и поради тази причина ограничителните мерки не са били толкова строги, както на други места. Друг фактор е, че Германия е по-малко зависима от туризма, отколкото Франция, Италия и Испания.

Въпреки тези положителни данни главният икономист на ОИСР Лорънс Бун даде да се разбере, че пътят към края на пандемията е дълъг: „Краят все още не се вижда, но сега политиката може да направи много за изграждането на доверие. ”.

Доверието на хората в управлението на кризи от германската политическа класа и икономическия сектор е, според Фридрих Хайнеман от Европейския център за икономически изследвания (ZEW) в Манхайм, основен фактор за обяснение на устойчивостта на немската икономика.

„Силното представяне на правителството в критичната фаза на пандемията засили доверието на населението. Това повишаване на доверието води до по-голяма санитарна дисциплина “, обясни експертът от ZEW в интервю за „Дойче Веле“. Германските власти наблягат повече на самодисциплина и осъзнаването на хората, добавя той. “Във Франция, например, Макрон реагира по невероятно военен и радикален начин при карантината поради пандемията и по този начин загуби доверието на хората“, сравнява експертът.

Друг важен фактор в Германия, за разлика от Франция и Италия, е “мащабът и скоростта на прилагане на мерките на административно ниво. Германското правителство реагира бързо и правилно въпреки огромния натиск за времето, ако те отчитат например правилата за краткосрочна работа и многобройните програми за гарантиране на ликвидност ”, подчерта Хайнеман.

По същия начин силата на германските финанси беше от съществено значение за справяне с коронавирусната криза. “Силно критикуваната политика на” нулев дълг “през последните години е може би най-важният фактор за Германия да преодолее толкова добре тази криза”, каза икономистът. Въпреки краткосрочния пакет от 130 000 милиона евро и други помощи, дължащи се на пандемията, Германия, независимо от прогнозната задлъжнялост от около 80% от своя БВП, продължава да е в стабилно икономическо положение. До края на 2020 г. Франция и Испания ще имат над 110% дълг от БВП, а Италия – повече от 150%.

Надеждата, че Германия ще се възстанови икономически се основава и на факта, че населението постепенно се учи да живее с коронавируса, да работи, да произвежда и да консумира. „И голямото икономическо благополучие, резултат от бума на заетостта през последните 10 години, стабилизира търсенето, също и за индустриални стоки”, казва той. „Има голяма вероятност до една година да живеем в свят, който би престанал да бъде заплашителен, също и икономически, поради появата на ваксина срещу коронавируса“, прогнозира Хайнеман.