Цветанов събра в партията си бивши колеги, спортисти, експерти и българи от чужбина
Секция: Анализи
20 Септември 2020 16:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Цветанов събра в партията си бивши колеги, спортисти, експерти и българи от чужбина

/КРОСС/ Със събиране на инициативен комитет, който да учреди партия, беше дадено началото на новия политически проект на бившия председател на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов. В една от залите на НДК той събра 89 души, сред които бивши свои колеги от ГЕРБ, спортисти, бизнесмени и журналиста Горан Благоев.

С "Републиканци за България", както е името на партията, Цветанов си постави за цел да обедини всички хора, които причисляват себе си в политиката към център-дясно, да отстоява евроатлантическите ценности, както и да сплоти всички етноси в страната. Той подчерта, че проектът му е за хора с експертиза и идеи и допълни, че партията няма да е еднолична и да е само на един човек.

Сред по-известните имена, които се включиха в инициативния комитет са бившият депутат на ГЕРБ Джема Грозданова, координаторът на ГЕРБ по въпросите на малцинствата в област Шумен инж. Гюнай Исмаил, братята Павел и Румен Вълневи, които имат бизнес в САЩ и бяха собственици на вече несъществуващата телевизия BiT, журналистът Горан Благоев, който води предаването "Вяра и общество" по БНТ, трикратният световен шампион по вдигане на тежести Благой Благоев и др.

"При тази конфронтация и противопоставяне в политиката в момента трябва да намерим пътя към една нормалност. Днес не виждам в страната да има хоризонтът, който трябва да има. Липсва реален политически дебат. Половината българи не гласуват, може би защото много хора се разочароваха от гласа си досега", каза Цветанов в речта си.

Гюнай Исмаил беше една от знаковите фигури в шуменската организация на ГЕРБ. Той напусна партията с мотива, че "българските турци в смесените райони са предадени и продадени на ДПС". След него партийните си книжки са върнали и повече от 50 души от местната организация на партията. Координаторът по въпросите на малцинствата е изпратил писмо до изпълнителната комисия на ГЕРБ, в която обяснява решението си. Той твърди, че етническите турци в смесените райони в Шуменско са "предадени" на ДПС. Повече за напускането му на ГЕРБ четете тук.

Сред участниците в инициативния комитет е и Иван Тодоров, който е дългогодишен представител на българската диаспора в Чикаго. Той е предоставил своя фамилна къща в центъра на Пловдив, която да се използва от партията за офис. Оперният певец Георги Пандуров, който от 40 години живее в Германия, също се включва към "Републиканци за България". Това направи и криминалният психолог Тодор Тодоров.

По думите му посоката на България е Европа и стратегическо партньорство със САЩ. Основните акценти в програмата на партията му са образование, съдебна система, култура, среден и малък бизнес, както и електронно управление.

За председател на днешното заседание беше избран юристът Виктор Серафимов. За секретар на заседанието пък беше посочена Радостина Циркова. И двамата бяха избрани единодушно.

На 27 септември предстои учредяване на партията.

 

*Източник: https://www.dnevnik.bg/

*Снимка: Юлия Лазарова