Среща между Ердоган и Тачи в Истанбул
Секция: СВЯТ
20 Септември 2020 17:17
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Среща между Ердоган и Тачи в Истанбул

/КРОСС/ Президентът на Косово Хашим Тачи е бил приет от държавния глава на Турция Реджеп Тайип Ердоган в Истанбул, съобщи „Газета Експрес”.

Изданието посочва, че Тачи е бил придружаван от лидера на партия „Алианс за ново Косово” и бивш външен министър Беджет Пацоли. На въпрос относно причината за визитата не е получен отговор нито от президентската администрация, нито от партийната централа.

Изданието подчертава, че посещението се осъществява няколко дни, след като Косово обяви решението си да отвори посолство в Йерусалим, срещу което Турция реагира.

В материала се посочва, че отношенията между Прищина и Анкара се подобриха, след като през май 2018 г. президентът Тачи изпълни искането на Ердоган да депортира шестима привърженици на Гюлен в Турция. По това време министър на външните работи на Косово е именно Беджет Пацоли.

Депортираните турски граждани са осъдени на 65 години затвор заради връзки с Фетулах Гюлен. От Анадолската агенция също не се посочват подробности във връзка с проведената днес среща.