Делото за атентата на летище „Сарафово“ е пред финал
Секция: БЪЛГАРИЯ
21 Септември 2020 08:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Делото за атентата на летище „Сарафово“ е пред финал

/КРОСС/ Днес се очаква финалът на делото за атентата на летище „Сарафово“ в Специализирания наказателен съд.

На 18 юли 2012 година автобус с израелски туристи, които току-що бяха кацнали на летище “Сарафово” в Бургас, стана мишена на терористична атака. При кървавата баня загинаха петима израелски граждани, шофьорът на автобуса български гражданин, и извършителят на атентата. Ранени бяха близо 40 души.

На 15 юли 2016 г. на съд бяха предадени Мелиад Фарах – австралийски и ливански гражданин, и Хасан Ел Хадж Хасан с канадско и ливанско гражданство. Те са обвинени в помагачество към тероризъм. Двамата обвиняеми са обявени за международно издирване в ШИС по канала на Интерпол с червена бюлетина. В началото на 2018 година делото започна по същество.

Прокуратура поиска доживотен затвор без замяна за двамата подсъдими. Държавното обвинение поиска да бъдат уважени в пълния размер и гражданските искове на пострадалите и близките на загиналите при атентата. Налице са доказателства, че двамата подсъдими, както и атентаторът с френско и ливанско гражданство Мохамад ел Хюсеини, са имали връзка с шиитската групировка „Хизбула“, посочиха от прокуратурата тогава.

Предстои съдът да обяви своето решение днес, на 21 септември 2020 г.