Проф. д-р Тодор Кантарджиев: Няма нито една научна статия против маските
Секция: Здраве
21 Септември 2020 08:59
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Проф. д-р Тодор Кантарджиев: Няма нито една научна статия против маските

/КРОСС/ "Не смятам да се стигне до затваряне на училища. Родителите и учениците са отговорни", каза директорът на Центъра по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев в сутрешния блок на БТВ „Тази сутрин“. 

Според него може да има леко увеличение на случаите, като подчерта, че досега установените заразени ученици и преподаватели не са се инфектирали в училище. Над 500 ученици са под карантина до момента. 

При контакта на учениците сега - след първата седмица в училище - се очаква увеличение на заболелите, добави Кантарджиев, но е важно по места как се спазват мерките, обясни той.

Проф. Кантарджиев коментира и движението на заболяването у нас през последните месеци. След лятото през септември има лек спад на заразените с COVID-19, каза той.

Проф. Кантарджиев бе категоричен, че маските намаляват разпространението на заразата. Той даде пример, че ако имаме индекс на разпространение 1 към 2 или един човек заразява двама - при носене на маски той става 1 към 1. Кантарджиев се възмути от безотговорното говорене, включително и на негови колеги лекари, че вирусът е слаб и се пренебрегва носенето на маски.

"Няма и една научна статия против маските, категоричен бе проф. Кантарджиев и добави, че навлизайки в сезона на гриповете, маските допълнителни създават защита и от тях. Ще има продължаване до края на ноември на извънредната епидемична обстановка, каза още директорът на Центъра по заразни и паразитни болести. Прекалено е пак да има изолацията по къщите", коментира Кантарджиев и добави, че се надява да не се стигне до това.