Пантеонът на Възрожденците в Русе отваря врати през октомври
Секция: КУЛТУРА
21 Септември 2020 10:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Пантеонът на Възрожденците в Русе отваря врати през октомври

/КРОСС/ След дълги години очакване, ремонтът и обновяването на една от светините на Русе – Пантеонът на Възрожденците, са към своя край. Куполът на националния храм-костница вече е с нова позлата. Реконструкцията започна в средата на миналата година.

Пантеонът на Възрожденците не е бил ремонтиран повече от 40 години. 2000 година е имало частичен ремонт, за да се закърпят няколко теча, но сега той вече е почти напълно обновен и след няколко седмици се очаква да бъде отворен.

Зам.-кметът на община Русе Магдалина Илиева коментира, че ремонтът се е получил много добре.

"Хидроизолиране и топлоизолиране на всички външни повърхности на Пантеона. Беше направена окачена фасада с гранитни плочи, екстериорно и интериорно осветление", разказа тя.

23-каратово злато, доставено от Германия, краси купола на Пантеона.

Директорът на Регионалния исторически музей проф. Николай Ненов коментира, че Пантеонът изглежда така, както когато е бил открит и няма да изненада никого, но:

"В същото време освен традиционната експозиция, която разказва за появата на идеята за пантеон на българите, предвиждаме в рамките на проекта да има 360-градуса мултимедия вътре в подкуполното пространство, една специална прожекция, която ще бъде онзи търсен уау ефект в музеите, прожекция, която ще разказва историята на Българското възраждане", допълни професорът.

Очаква се музеят да бъде открит през октомври.