Франция обяви 55 „червени” зони
Секция: СВЯТ
21 Септември 2020 10:27
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Франция обяви 55 „червени” зони

/КРОСС/ Марсилия, Париж и Бордо вече от седмици са сред районите, в които броят на новозаразените с коронавирус надхвърли 50 на 100 000 жители. Тук носенето на маски дори на открито е задължително, като изключения се правят само за велосипедистите или за клиентите на кафенета и ресторанти, когато са седнали на масата, пише „Евронюз”.

Здравните власти поставиха още 13 департамента в списъка на така наречените „червени” зони, в които вирусът е „особено активен”.

Това са селските райони на Аверон, Калвадос, Дуб, Жер, Ендър е Лоар, други региони около Париж като Марн, Горен Марн, източният френски департамент Мьорт е Мозел, както и Сон е Лоар, Тарн, Виен и Белфор.

През изминалите дни в рамките на 24 часа във Франция бяха регистрирани повече от 13 000 заразени със SARS-CoV-2. Смята се, че тази висока бройка се дължи и на факта, че на седмица се правят около един милион PCR тестове.

Във въпросните 55 червени зони префектите имат право да въвеждат по-строги мерки срещу коронавируса от приетите на национално ниво. В Марсилия и Бордо е забранено събирането на повече от 10 човека заедно в парка или на плажа.

За червени зони са обявени регионът на Париж, Лазурният бряг, остров Корсика и всички френски отвъдморски територии.

За разлика от стриктното блокиране между средата на март и средата на май, правилата срещу коронавируса почти не се спазват – много от хората, които живеят в рискови зони, имат маски, но не си покриват носа и устата с тях. На теория нарушението на изискването за носене на маска се наказва с глоба от 135 евро. Повечето от гражданите се съобразяват само с изискването за маска в обществения транспорт, защото там има проверяващи.