Витамин A – 4 научно доказани ползи от употребата му
Секция: ЛЮБОПИТНО
21 Септември 2020 13:41
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Витамин A – 4 научно доказани ползи от употребата му И какво количество ви е нужно на ден

/КРОСС/ Витамин А е мастноразтворим основен витамин. Той подпомага функцията на очите, имунната система и органите. Съдържа се само в организма на човека и животните. Среща се в две главни форми – витамин А1 (ретинол1), който се намира в тъкани на бозайници и морски риби, и витамин А2 (ретинол2) – в черния дроб на пресноводни риби.

Като една от главните функции на витамин А се счита поддържането на епителната тъкан. В негово отсъствие, нормалният секретиращ епител се замества от изсушен, кератинизиран епител, който е по-податлив на инфекции. Ксерофталмията представлява кератинизация на очната тъкан, която може да прогресира до ослепяване и е резултат от липса на витамин А.

Ранен симптом на недостатъчност на витамин А при човека е т.нар. кокоша слепота, при която се нарушава нормалната функция на пръчиците на ретината. Затова експертите съветват да залагаме на продукти, които съдържат този витамин. Той може да се намери в храни от животински и растителен произход.

Ето четири научно доказани ползи от витамин А

Предпазва зрението

Витамин А е важен за поддържане на добро зрение през нощта и при слаба светлина, тъй като образува определени пигменти. Това са молекули, които ви помагат да видите цветовете и са необходими за нощно виждане. Без този витамин очите ви спират да произвеждат тези пигменти, което в крайна сметка може да доведе до кокоша слепота.

„Витамин А играе роля и при защитата на роговицата. Това може да намали риска от развитие на катаракта“, казва д-р Юлена Хевър пред Insider. Катарактата е често срещано заболяване на очите, което засяга хората над 80 години.„Според изследвания, добавките с витамин А, в допълнение с други витамини, които имат антиоксиданти и цинк, могат да защитят здравето на очите.

Подпомага функцията на имунната система

Витамин А е необходим на имунната ви система за образуване, поддържане и укрепване на епитела и лигавиците, които покриват голяма част от вашите органи. Те са първата защитна линия на организма срещу патогени и са ключова част от вродения имунен отговор към инфекциите.

Витаминът има антиоксидантни свойства, които предотвратяват увреждането на клетките по време на оксидативния стрес. Ако този процес не бъде спрян, това може да доведе до заболявания като рак, сърдечни болести и загуба на зрение.

Добавките с витамин А или прекаленият му прием не се оказват полезни, освен ако нямате дефицит. Затова експертите съветват да залагате на диети, в които се съдържат храни с голямо количество на витамин А. По този начин няма да ви се налага да прибягвате до хранителните добавки.

Насърчава добрата функция на органите

Нормалните количества витамин А помагат на сърцето, белите дробове и бъбреците да функционират добре, насърчавайки растежа на здрави клетки и тъкани.

Проучване, направено през 2018 година, показва, че витамин А играе съществена роля в развитието и съзряването на белодробната тъкан, като по този начин подпомага цялостното функциониране на белите дробове. В доклада се казва още, че дефицитът на витамин А е свързан с повишен риск от развитие на белодробни проблеми като астма и респираторни инфекции като пневмония и грип.

Производните на витамин А лекуват акне

Ретинолът е тип витамин А, който се прилага по лекарско предписание или се съдържа в малки дози в продуктите без рецепта. Той се счита за едно от най-добрите локални лечения за акне. Дерматолозите съветват прилагането на локални ретиноиди или ретинолови продукти като първа стъпка при лечението на акне.

Неприятните пъпки обикновено се появяват, когато порите в кожата се запушат с мъртви клетки и мръсотия. Ретинолът третира акнето, като действа като екстремен ексфолиант, премахвайки мъртвите кожни клетки и насърчава растежа на нови. Този процес се нарича клетъчен оборот.

Локално прилаганият ретинол може да бъде груб за кожата, тъй като често срещаните странични ефекти са сърбеж, зачервяване или сухота. Някои начини за намаляване на дразненето включват:

♦ Прилагане на един тънък слой ретинол, а не дебели слоеве или множество наслоявания.

♦ Нанасяйте крема или гела през ден през първите две до четири седмици.

♦ Използване на нежен овлажнител.

Не забравяйте да използвате и слънцезащитни продукти, когато прилагате ретинол върху кожата си, защото той ви прави по-податливи към слънчево изгаряне и увреждане на кожата.

Какво количество витамин А ни е нужно?

Количеството витамин А, което ни е необходимо, зависи от различни фактори. Тук са включени възрастта, пола, дали сте бременни или кърмите.

Възраст Препоръчителна доза (микрограма)

Деца до 6 месеца

400
От 7 до 12 месеца 500
От 1 до 3 години 300

От 4 до 8 години

400
От 9 до 13 години 600
Момчета на и над 14 години 900

Момичета на и над 14 години

700

Бременни тийнейджъри

750

Бременни възрастни

770

Кърмещи тийнейджъри

1200

Кърмещи възрастни

1300

Храни, богати на витамин А са яйца, извара, моркови, тиква и сладки картофи.