Тръгна първата 5G мрежа в България
Секция: Технологии
21 Септември 2020 15:10
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Тръгна първата 5G мрежа в България

/КРОСС/ Първата 5G мрежа в България от днес е достъпна тестово, като тя е пусната от "Виваком". Услугата тръгва еднoвременно във всички централните части на 27 областни центъра на страната и части от автомагистрала "Тракия".

От телекома уточняват, че всеки абонат, които има устройство, работещо с технологията, може да ползва 5G мрежата безплатно до края на годината. Безплатен тестови достъп до 31 декември получават частни и бизнес клиенти с 4 от абонаментните планове. За текущите потребители на телекома е предвидено поетапно допускане (след SMS известие), а закупилите съвместимо устройство абонати - до 72 часа след активиране на SIM картата.

В съобщението се посочва, че се използва т.нар. динамично споделяне на спектъра (DSS - Dynamic spectrum sharing), т.е. базирана на софтуер технология, удобна за преходен период, когато още не са раздадени честоти за 5G в България. "Потребители и на 4G, и на 5G могат да използват една и съща честота, според конкретните нужди от скорост и капацитет на потребителите. (...) Съвместното използване на спектъра позволява бързо въвеждане на 5G технология навсякъде, където вече има изградена 4G мрежа", се уточнява в съобщението.

Това е първият етап от въвеждането на новата технология, при който е осигурено покритие в централните градски части на всичките областни центрове чрез съвместна работа на една честота на 4G и 5G. Като следващ етап ще се работи за разширяване на покритието и повишаване на скоростите на 5G.

Мрежата от пето поколение осигурява по-високи скорости, по-ниско времезакъснение и по-голям брой едновременно свързани устройства. Прехвърлянето на данни става с незначително забавяне, което е важно условие за развитие на сфери като телемедицината, дигиталното образование, гейминг индустрията, автоматизираното производство и други.

В много страни има съпротива срещу новия стандарт в мобилните комуникации. А Източна Европа и България не правят изключение. У нас онлайн петицията "Stop 5G Bulgaria" е събрала над 28 хиляди подписа.