Пуснаха квантов генератор на случайни числа в облака
Секция: Технологии
22 Септември 2020 14:49
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Пуснаха квантов генератор на случайни числа в облака Изследователи получиха за първи път достъп до облачен квантов генератор на случайни числа

 

/КРОСС/ Първа в света облачна услуга за квантово генериране на случайни числа с вградена проверка пуснаха съвместно IBM и компанията Cambridge Quantum Computing (CQC), базирана в Кеймбридж, Англия.

Услугите за квантово генериране на произволни числа не са новост, но досега те не можеха да се използват в облачна среда от изследователи и бизнес разработчици. Бета версия на споделената услуга Quantum Random Number Generation (QRNG) ще бъде достъпна първоначално за членовете на мрежата от стартъпи IBM Q Network, като за първи път ще осигури сертифицирана квантова случайност.

„Приложението, разработено от CQC, генерира истинска максимална случайност или ентропия, реализирана на квантов компютър IBM, която може да бъде тествана и сертифицирана за първи път като наистина квантова - и следователно наистина максимално случайна", казва изпълнителният директор на CQC Иляс Кхан. още по темата Сертифицираната услуга QRNG използва тест на Бел на базата на неравенства на Мермин, реализиран чрез модула qiskit_rng на платформата Qiskit.

Модулът проверява истинността на квантовата природа на основните процеси чрез статистически анализ. В партньорство с IBM, CQC достигна две основни фази в еволюцията на квантовите изчисления - едната изчислителна, а другата - комерсиална. За първи път е осигурен облачен достъп до квантова услуга с приложения в реалния свят. CQC беше част от групата стартъпи IBM Q Network, обявена през 2018 г. През януари тази година IBM стана инвеститор в компанията.

Източник: technews.bg