Грип, настинка, коронавирус - как да ги разпознаем през есента?
Секция: ЛЮБОПИТНО
22 Септември 2020 11:18
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Грип, настинка, коронавирус - как да ги разпознаем през есента?

/КРОСС/ Със застудяването на времето все повече хора ще кихат и кашлят покрай нас Есента е пред прага ни, а с нейното идване кихането, кашлянето, подсмърчането и запушеният нос стават напълно нормални. Но в условията на глобална пандемия от респираторен вирус, как да преценим дали имаме коронавирус или просто сме настинали или хванали обикновен грип?

Ако температурата ни е над 37,8 градуса по Целзий, то тестът за COVID-19 е задължителен, тъй като треската е един от основните симптоми на заболяване от коронавируса. Ако сме настинали, вдигането на температура е рядкост. А докато чакате резултатите от теста, задължително трябва да се самоизолирате. Ами ако кихаме? Ако нямаме други симптоми, то най-вероятно сме настинали.

Но, разбира се, винаги трябва да кихаме в салфетка или в сгъвката на лакътя си, за да не разпространяваме други вируси. Също така, не трябва да хвърляме салфетките си навсякъде и е нужно да си мием ръцете по-често. Хрема или запушен нос са симптоми най-вече на настинката. Но ако загубим чувство за вкус и мирис, трябва да си направим тест, тъй като това е симптом на COVID-19.

имптомите на горните дихателни пътища, като хрема и запушване на синусите, са много необичайни при коронавируса. Докато имате настинка може и да се чувствате зле, но симптомите са много по-леки, сравнение с по-агресивните вируси на грипа.

При кашлицата е малко по-трудно да разберем от какво точно сме болни. Продължителната кашлица е един от основните симптоми на коронавируса. А какво означава продължителна кашлица? Когато кашляме много в продължение на час или имаме над три подобни пристъпа на постоянно кашляне за 24 часа, то кашлицата ни е продължителна.

Ако не сте сигурни или изпитвате затруднение в дишането, свържете се с доктора си, но не отивайте в кабинета им лично, за да не разпространявате COVID-19 и на други хора.

Ако не искате лоша настинка или грип да ви повалят за няколко дни, то трябва да спазвате правилата, които ще ви предпазят и от по-коварния коронавирус - мийте си ръцете, спазвайте социална дистанция и носете маска.