Отложиха завръщането на феновете по стадионите във Великобритания от 1 октомври
Секция: СПОРТ
22 Септември 2020 15:13
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Отложиха завръщането на феновете по стадионите във Великобритания от 1 октомври

Министърът от кабинета Майкъл Гоув спря временно плановете за връщане на феновете в Англия към спортни стадиони от 1 октомври. Първоначално се възнамеряваше да има до 1000 души по трибуните, но предвид повишения брой заразени с коронавирус във Великобритания и достигането до четвърта степен, Гоув сподели, че тези планове са временно замразени.

„Обмисляхме програма за постепенното и контролирано завръщане на привърженици – нямаше да имаме стадиони пълни с хора. В момента обаче ще паузираме програмата и ще дискутираме варианти и обстоятелства, при които отново да се върнем на първоначалния си план. Вирусът е по-малко вероятно да се разпространява в открити пространства отколкото на закрити, но все пак говорим за природата на спортните събития, където има често близък контакт между привърженици. Искаме да го направим в кратки срокове – да позволим на хората да гледат футбол и други спортни събития, но в момента трябва да се предпазливи – смятам, че на този етап масово повторно отваряне е неподходящо“, каза той за BBC Breakfast.

Докато имаше фенове, които наблюдаваха финала на Световното по снукър, спечелено от Рони О‘Съливан през август, по-голямата част от спорта в Обединеното Кралство се провежда при закрити врати. Притеснението сега е свързано с това колко отбори и спортни организации ще последват съдбата на Макълсфийлд, който изпадна в ликвидация миналата седмица, след като съдия отсъди, че клубът дължи 500 000 паунда. Очаква се правителството да попита клубовете и организациите как възнамеряват да се справят с липсата на фенове до началото на 2021 г. Премиерът Борис Джонсън се очаква да наложи нови правила и мерки по-късно през деня.