Tesla ще печели минимум по $200 милиарда годишно от системи за акумулиране на енергията
Секция: Технологии
22 Септември 2020 19:10
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Tesla ще печели минимум по $200 милиарда годишно от системи за акумулиране на енергията

/КРОС/ Аналитиците на инвестиционната банка Piper Sandler считат, че компанията Tesla Energy, която се занимава с производството, разгръщането и продажбите на стационарни системи за акумулиране на енергия, към 2033 година ще започне да генерира не по-малко от $200 милиарда годишно и ще заеме лидерска позиция в световния енергиен пазар. Водещият аналитик на банката Алекс Портър обяснява този очакван успех на Tesla Energy с два фактора: компанията работи в най-важния сегмент на енергетиката и с ‘Компенсацията на Илън Мъск’.

„Ние очакваме рязко повишаване на търсенето на енергийни продукти, особено през 2020-те и 2030-те години, понеже възобновяемите източници на енергия съвсем скоро ще съставят до 40% от цялата електроенергия’ – заявиха представителите на Piper Sandler.

Tesla Energy твърде рядко се появява в прогнозите на аналитиците, но Piper Sandler счита това за грешка и нарича отдела Energy на Tesla ‘темата, която всички се стараят да избягват‘. Експертите отсега забелязват огромния потенциал на ръст и положителното влияние на цялостната оценка на компанията Tesla. Този отдел на компанията на Илън Мъск през 2019 година донесе само $1,5 милиарда приход на основния бизнес на Tesla, но според прогнозите на Портър, към 2024 година ще реализира печалба от $12,4 милиарда, която всяка година постепенно ще нараства и през 2033 година чистата годишна печалба на Tesla Energy ще достигне $200 милиарда.

Тези прогнози са съобразени с гледната точка на Илън Мъск, който наскоро обяви, че Tesla Energy е излязла на печалба и е напълно възможно по този финансов показател да надмине автомобилната компания Tesla.
В тези прогнози има логика, защото с нарастването броя на електромобилите, необходимостта от електрическа енергия, при това чиста, бързо ще нарасне. Продукцията на Tesla Energy рязко намалява цената на електрическата енергия, понеже не се налага да се запазват и ползват електроцентрали за студен резерв от предишни поколения, понеже дава възможност за съвсем лесното използване на вятърна и слънчева енергия и други. Да си припомни, че преди месец Мъск заяви, че навлиза в енергийния пазар на Европа и първо в Германия.