Археолози откриха 27 неотваряни саркофага в Египет
Секция: СВЯТ
22 Септември 2020 19:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Археолози откриха 27 неотваряни саркофага в Египет

/КРОСС/Археолози в Египет с историческа находка – учените откриха 27 неотваряни саркофага в погребална шахта в некрополиса Сакара, 20 км южно от Кайро, пишат световните медии. Откритието е от изключителна историческа важност, тъй като повечето саркофази в Египет стават обект на кражба от мародери, които ги разбиват и изваждат от тях всички ценности.

Саркофазите са престояли под земята около 2500 години. Повечето от тях са запазили оригиналните си цветове. Учените открили и различни дребни артефакти, които били заровени покрай саркофазите. Всички 27 древни ковчега са абсолютно запечатани. Според първоначалните проучвания нито един от тях не е отварян от момента, в който е запечатан преди самото погребение.

Все още не е ясно колко други саркофага има в погребалната шахта. Не се знае и кой е погребан там. В шахтата с дълбочина около 30 метра са открити разнообразни малки артефакти, които са останали изключително запазени. Открит е малък дървен обелиск с височина около 40 см. Според Министерството на туризма и антиките на Египет откритието е едно от най-големите в историята на страната. Архолозите смятат, че затворените саркофази съдържат в себе си изключително запазени човешки останки, както и всички дребни съкровища и накити, с които древните египтяни са погребвали мъртвите си.