Преобразяване на Пиралахи: Азербайджанският остров се превръща в нов туристически център
Секция: Туризъм
23 Септември 2020 07:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Преобразяване на Пиралахи: Азербайджанският остров се превръща в нов туристически център

/КРОСС/ Древният бакински остров Пиралахи е малко известна съкровищница на Абшеронския полуостров, разположена в самия му край. Пиралахи е една от най-източните сухопътни територии на Азербайджан, заобиколена от всички страни от Каспийско море и свързана със сушата само с красив съвременен мост. Земята на рибарите, работниците в нефтената индустрия и трудолюбивите жители - Пиралахи, разположен само на 60 километра от Баку, е все още малко известен и посещаван.

Пиралахи е малък остров с площ само от 17,56 кв. км. Името му буквално означава „светилището на Аллах", тъй като в древността на острова е имало място за поклонение и поклонничеството. През 1936 г. островът и селото са преименувани на Артьом-Остров в чест на революционера Артьом, но през 1990-те години на него е върнато историческото му име. От началото на 1950-те години до скоро Пиралахи е свързан с континента с дига и по този начин от острова се превръща в полуостров. Но през 2017 г. вместо дига беше отворен красив мост и Пиралахи отново става пълноценен остров.

За нефтеното значение на острова свидетелства фактът, че през 1942 г. - в разгара на битката за Кавказ - той е бил няколко пъти фотографиран от въздуха от фашистки разузнавачи на далечни разстояния „Юнкерс" Ю-88. Това е едно от първите места на добива на петрол в Азербайджан. Още през XIX век той е бил разделен на два отделни района: единият е жилищен район, а другият, където се добива петрол. Има забележителни документални кадри на острова, направени през 1939 г., които показват колко островът е безлюден, но същевременно колко е бил значим за нефтодобива.
Освен това се планира да превърнат острова в нов туристически център на Абшерон, който да съчетава природни и исторически забележителности. В частност, на острова се изгражда нов туристически комплекс „Нерекенд" и към строителството му са привлечени руските и турските инвеститори.
Общата площ на комплекса „Нерекенд" е повече от 50 хектара. В момента строителството се извършва на площ от 23 хектара. В плажната зона вече са завършени много работи - по-специално, укрепени са около четири километра от крайбрежието, блатното място на територията е изсушено и отводнено, морската акватория е изчистена от отпадъци и метални конструкции, създадена е пътна инфраструктура.
Извършват се геодезически и топографски работи, планира се изграждането на комуникации, а на последния етап - изграждане на вили от един до три етажа, три и четириетажни жилищни сгради. Освен това ще бъдат създадени детски развлекателни центрове, спортни площадки и зелени ивици, кафенета и ресторанти, закрити и открити басейни.

„Нерекенд" е парк, разположен точно на входа на острова вдясно в посока на движение. В крайбрежната зона той изглежда много живописно и естествено. Изпълнен с малки архитектурни форми на морска тема, той приканва човек да си отпочине тук от градската суета. От зоната за отдих се отваря красива гледка към моста, морето, селище Гюргян и прочутия морски фар.
Правителството на Азербайджан планира да изгради път с дължина 22 км, който ще свързва островите Пиралахи и Чилов. Този проект може да бъде реализиран като част от изграждането на вятърния парк Пиралахи. Така че тук ние можем да видим как на един остров се сливат в хармонична симбиоза сфера на нефт и газ, на алтернативна енергетика и на туризма, подобно на което не можем да намерим никъде другаде по света.

Пираллахи е уникална природна среда, в която Каспий, Хазри и Гилавар свирят на първа цигулка. Гилавар е южен вятър, който омекотява зимния студ. Хазри е северен вятър, който носи прохлада през летните горещини. Тези ветрове често завладяват мотивите на музикални композиции, разкази и, разбира се, картини на майсторите на живописта. 150 дни в годината на Пиралахи духа силен северен вятър! Красотата на това място е привлекателна, а ненаселените плажове и естествената красота на острова притеглят хората насам. Така древният остров може лесно да се превърне в най-големия модерен плаж и туристически център на Абшерон.