Тихомир Безлов: Следващите две седмици, подобно на цяла Европа, ще има ръст на заболяванията
Секция: БЪЛГАРИЯ
23 Септември 2020 10:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Тихомир Безлов: Следващите две седмици, подобно на цяла Европа, ще има ръст на заболяванията

/КРОСС/ Очакванията са, че следващите две седмици, подобно на много страни в Европа, ще има ръст на заболяванията, преди всичко на млади хора. Това заяви Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията в БТВ "Тази сутрин". Пикът на заразените с COVID-9 при младите хора до 20 г. е при абитуриентските балове. Очаква ме повече тестове на тази възрастова група, вероятно това ще доведе до ръст на заразените, коментира Тихомир Безлов. Според него това ще заплаши учителите, защото в България има доста възрастни учители в рисковата група с хронични заболявания.

Две седмици след 15 септември ще се види как ще ни се отрази новата вълна на COVID-19, коментира Безлов. Много зависи как ще се тества, заради почивките в Гърция имахме до 8 000 теста на ден. Самите хора се правиха тестовете, отбеляза той. По думите му коронавирусът е стрес тест за здравната система в различните области.

В момента не знаем смъртните случаи на равнище области, не знаем каква е ситуацията - не знаем в интензивните отделения колко хора има, посочи обаче Тихомир Безлов. Той заяви, че частните болници масово отказват да се занимават с COVID-19, въпреки че там има специалисти и много добра техника.