Художествената галерия в Русе се руши
Секция: КУЛТУРА
23 Септември 2020 11:42
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Художествената галерия в Русе се руши

/КРОСС/ От близо 40 години една от най-старите художествени галерии в Русе се руши. Тя пропада, тече при всеки по-силен дъжд или снеготопене.

Основен ремонт на галерията не е правен. Само спешни кърпежи на покрива, за да може да се предотвратят течовете.

"Аз работя тук почти от около 30 години и полека-лека, сградата затихва със своята функция. Ние правим концерти, лекции, най-различни неща. За съжаление, при нас активният период е от март до края на октомври, защото след това става много студено. Само най-големи привърженици минават поединично през зимния период", разказа директорът на галерията Елена Великова.

Според нея пукнатините вече са станали опасни.

Зам.-кметът на община Русе Златомира Стефанова обясни, че през 2015 г. е направен проект, при който е била изчислена стойността на ремонта на галерията - 3 200 000 лв.

"Този проект е имало намерение да бъде реализиран по трансграничната програма, но в този момент общината е кандидатствала с четири други проекта, а самата програма допуска не повече от четири. И предишното ръководство е заложило на големите инфраструктурни проекти, като галерията е останала отново встрани. Със сигурност ще търсим вариант това място да бъде възстановено и това оттук нататък трябва да бъде приоритет", коментира Стефанова.