Община Пловдив връща 3 млн. лева за най-големия си проект - Пречиствателната станция
Секция: БЪЛГАРИЯ
23 Септември 2020 13:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Община Пловдив връща 3 млн. лева за най-големия си проект  - Пречиствателната станция

/КРОСС/ Тежка финансова корекция е отнесла Община Пловдив от Управляващия орган за модернизацията на Пречиствателната станция, която е през Водния цикъл. От Министерството са наложили санкция от 5% на договора от февруари сключен с изпълнителя ДЗЗД „ПСОВ Пловдив 2018" на стойност 58 707 707, 77 лв. без ДДС. Юристите на градската администрация са загубили и делото в Административния съд, който е потвърдил наложената корекция. Това означава, че Община Пловдив ще трябва да върне 3 млн. лева на Европа, а парите ще дойдат вероятно от градската хазна. Все пак Община Пловдив има шанс да спечели делото на последната инстанция във Върховния административен съд, пише TrafficNews.

Наложената финансова корекция е заради нередности в обществената поръчка за избор на изпълнител за модернизацията на Пречиствателната станция през Водния цикъл. Според Управляващия орган комисията по поръчката към Община Пловдив е заложил критерии, които необосновано ограничават участието на фирми в процедурата.

Претенциите на управляващия орган са критериите към фирмите към предишен опит и изпълнени дейности в подобен обем, както и експертите, които е трябвало да имат фирмите, за да спечелят поръчката.

Зам.-кметът по строителството Пламен Райчев заяви, че Община Пловдив е обжалвала решението във ВАС и се надява на позитивен изход от ситуацията.

„Често в такъв тип поръчки има финансови корекции. 5% по начало не е голяма санкция за европейски проект, но на фона на огромната сума на поръчката я прави внушителна. За нас е странна тази корекция, тъй като поръчката е минала предварителен контрол в АОП и не е имало никакви забележки към условията на поръчката. Надявам се да спечелим обжалването", каза Райчев.

В консорциума, който взе поръчката за над 70 млн. лева с ДДС, партньори са ,,ГБС - Пловдив" АД, ,,Главболгарстрой" АД и ,,Еко-проект 2000" ООД, с подизпълнител „Кристална вода" АД.

Дейностите по рехабилитация на съоръжението се осъществява с финасовата подкрепа на ОП „Околна среда" 2014-2020, като ремонтът е част от интегрирания проект за водите на Пловдив. Реконструкцията на ПСOВ има цел да се намали притокът на вредни вещества и биогенни елементи в река Марица, като така се подобри качеството на водата. Срокът за изпълнение е 730 календарни дни от датата на възлагане.