Протест и контрапротест в район Централен за отварянето на две улици
Секция: БЪЛГАРИЯ
23 Септември 2020 14:36
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Протест и контрапротест в район Централен за отварянето на две улици

/КРОСС/ Жители от район Централен ще протестират довечера срещу отварянето на улиците "Данаил Юруков" и "Леденика" в участъка между булевардите "Пещерско шосе" и "Свобода". По същото време се организира и контрапротест на хора, които поддържат решението на Общината.

Първите смятат за недопустимо вкарването на автомобилният трафик в квартал с жилищни сгради, училище, ясла и детски градини. Живеещите там заявяват, че това ще повиши опасността за децата им и нивата на шум, а освен това ще увеличат досегашните проблеми с паркирането и пропадането на сградите. Хората от квартала са подали жалба с подписка от над 590 души.

Организаторите на контрапротест излагат следните мотивите: "С цел облекчаване на движението в квартала между бул.Васил Априлов, бул. Пещерско шосе, бул.Копривщица и бул. Свобода, където са ситуирани детска ясла „Приказен свят", детска градина „Чучулига", детска градина „Мирослава" и ПГ по електротехника и електроника, и всяка сутрин и вечер настава невъобразимо напрежение в предвижването на родители, желаещи да стигнат до детските заведения и живущите в квартала, Община Пловдив иска да възстанови стария план като отвори два допълнителни входа-изхода към бул.Свобода и към бул.Копривщица.

Този план ще позволи по-лесно придвижване, повече паркоместа, тъй като улиците ще станат еднопосочни и ще спести нерви и ПТП-та , защото досега се излиза от този голям квартал единствено само към бул. В.Априлов и Пещерско шосе." Заради протеста се налага спиране на движението по бул. "Свобода" между "Васил Апприлов" и "Копривщица".

Трафикът там ще бъде спрян за времето от 18.30 до 21 часа. Променя се и маршрутът на автобусите по линии с номера 10 и 15 от градския транспорт, уточниха от общинското предприятие "Организация и контрол на транспорта".