Новата академична година във Великотърновския университет “Св. св. Кирил и Методий” започва присъствено
Секция: БЪЛГАРИЯ
23 Септември 2020 14:54
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Новата академична година във Великотърновския университет “Св. св. Кирил и Методий” започва присъствено

/КРОСС/ Новата академична година във Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий" започва присъствено. Осигурени са всички необходими условия за протичане на нормален учебен процес, съобразен с извънредната ситуация и противоепидемичните мерки, свързани с COVID-19.

При хубаво време академичната година по традиция ще бъде открита тържествено на площада пред Ректората, като празникът ще се предава и онлайн. Това заяви ректорът на ВТУ проф. Христо Бонджолов. „Изслушахме студентите, чухме и преподавателите. В по-голямата си част те искат присъствено обучение.

Съобразихме се с тяхното желание. Ние от ректорското ръководство също смятаме, че постепенно трябва да се върнем към нормален учебен процес, колкото и да ни е трудно в тези условия", каза ректорът. Проф. Бонджолов подчерта, че учебните графици са съобразени с възможностите на материалната база на университета, за да бъдат спазени изискванията за социална дистанция. Във връзка с това при магистърските програми, при обучаващите се в Центъра по квалификация и Департамента за продължаващо обучение и квалификация на педагогическите специалисти е предвидена смесена форма на обучение. То ще бъде една трета присъствено и две трети с отдалечен достъп онлайн. Специфични случаи ще могат да бъдат решавани и от деканите на факултети. Ректорът апелира всички преподаватели, служители и студенти да проявят отговорност и при грипоподобни симптоми да не излагат на риск себе си и околните, посещавайки университета. Той подчерта, че ВТУ вече има опит с онлайн обучението и ако има случаи на заразени, ще се затварят сектори, потоците ще се карантинират, според заповедите на РЗИ и ще се преминава веднага към дистанционно обучение.
Изпълнението на държавната поръчка тази година е почти на 100 %. 2206 са бакалаврите държавна поръчка и платено обучение, които са записани към днешна дата. Те са с 110 човека повече от предходната година. Приключили са две записвания по магистърските програми, като в момента все още продължава третото.

С решение на Академическия съвет ще бъде обявено и четвърто, защото има много студенти, които в български и чужди университети не са успели да се дипломират навреме, информира доц. Димитър Симеонов, зам.-ректор на ВТУ.

Броят на магистрите ще бъде не по-малко от 1900 записани. До момента има 200 души едногодишни специализанти в Департамента за продължаващо обучение и квалификация, като това не се е случвало отдавна. Очаква се до 6 октомври в Центъра за квалификация ще бъде надвишена бройката от 400 души специализанти. Така броят обучавани студенти във ВТУ вероятно ще надхвърли 4500 човека, а това е най-добрият резултат в последните 5 г., подчерта доц. Симеонов.

В докторската степен на обучение вероятно ще бъдат запълнени всички 88 места държавна поръчка, тъй като кандидатите за тях са 112 души, информира зам.-ректорът проф. Милко Палангурски.

Като един от най-големите проблеми за студентите тази година проф. Бонджолов посочи трудностите при провеждане на практиките в училищата и детските градини на обучаващите се в педагогическите специалности. Затова предстои среща с директорите на училища, на която да се намери най-подходящия вариант.