Зоран Заев ще пътува първо в България
Секция: СВЯТ
23 Септември 2020 15:41
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Зоран Заев ще пътува първо в България

/КРОСС/ Първата ми официална визита като премиер на новото правителство очаквам да бъде в България и там да се срещна с премиера Бойко Борисов. На тази среща ще обсъдим темата за Гоце Делчев, каза македонският премиер Зоран Заев в Скопие, цитиран от БГНЕС.

"Очаквам, не по-късно от 10-ти ноември да има среща. Разбира се, че аз искам да посетя България и това да бъде моята първа официална визита като министър-председател на новия кабинет. Ние наистина имаме въпроси за решаване, и по-точно Гоце Делчев като историческа личност. На 10-11 ноември ще се състои среща на върха в София, част от Берлинския процес, на която България е домакин. Тези дни очаквам обратна информация от България за да може да поговорим за подготовката на Берлинския процес и за този открит въпрос", каза още Зоран Заев.

Според него "добре е, че съвместната историческа комисия работи върху намирането на общо решение", и той очаква да има предложения за разрешаване на този проблем.

"Нашето желание е да се срещнем час по-скоро и да намерим решение на този въпрос. Да се подготвим и да имаме отлична организация на Берлинския процес покрай Ковид-19 и в края на тази година да имаме първата междуправителствана конференция /между ЕС и РСМ за започване на преговори за членство - бел. ред./", каза още македонският премиер.

На въпроса какъв е Гоце Делчев - българин или македонец Зоран Заев отговори:

"Гоце Делчев е македонски революционер, но в същото време е факт, че в България той се счита за български революционер. При нас има град Делчево. В България има град Гоце Делчев. Има негови паметници и при нас, и при тях. Заедно с Бойко Борисов се поклонихме пред паметника на Гоце Делчев, но и пред неговия гроб в Скопие. Това са действителността и фактите", каза още той.

Заев смята, че "историческите личности трябва да бъдат основа за изграждане на по-голямо приятелство и сътрудничество между двете държави и двата народа". Според него "не е добре както за европейското бъдеще на Балканите, така и за цяла Югоизточна Европа, историческите моменти да се замитат под килима".

"Именно заради това имаме Договор за приятелство и сътрудничество, за да може в бъдеще да решаваме тези въпроси, които ни обединяват, които ще припомнят нашата обща история, което е било нещо свято за гражданите, които са живеели в края на XIX век и началото на ХХ век, когато революционерите са се борили за социални права, за свобода... Вярвам, че чрез поредица от решения ще имаме сътрудничество и още по-голямо приятелство и така ще има динамика в европейското бъдеще", каза още Зоран Заев.