КНСБ иска спешна среща с правителството заради промените в пенсиите
Секция: ИКОНОМИКА
23 Септември 2020 16:19
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
КНСБ иска спешна среща с правителството заради промените в пенсиите

/КРОСС/ КНСБ настоява за спешна среща между правителството, синдикатите и работодателите във връзка с тиражираните в публичното пространство намерения за промени в размерите на пенсиите.

Социалният министър Деница Сачева преди дни обяви, че в управляващата коалиция се обсъждат поне три варианта за преизчисляване на пенсиите.

КНСБ е против преизчисляването, заяви за „Хоризонт" националният секретар на синдиката Ася Гонева:

„Увеличението на пенсиите трябва да става на база на приноса на осигурените лица, продължителността на осигуряването и размера на осигурителния доход, върху който те се осигуряват. Терминът „преизчисление" е нещо изключително непрофесионално от наша гледна точка. Колко пъти в живота на един пенсионер може да се определя наново неговата пенсия".

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев също е категоричен, че въпросът с преизчисляването на пенсиите трябва да бъде обсъден в Тристранния съвет.

"Последното такова упражнение с преизчисляване на пенсии беше в навечерието на криза - през 2008-2009 г. Това е някакво дежа вю - предизборно да се преизчисляват, т.е. да се увеличават пенсии", коментира Велев.

От КНСБ предлагат за обсъждане минималната пенсия догодина да бъде 45 процента от минималната заплата или 292,50 лева.