Евростат: България с най-ниски разходи в ЕС за отдих и спорт
Секция: СПОРТ
23 Септември 2020 18:17
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Евростат: България с най-ниски разходи в ЕС за отдих и спорт

/КРОСС/ България е страната с най-ниски разходи за отдих и спорт сред 27-те членки на ЕС. Това сочи нов доклад на Евростат.

През 2018 г. 27-те държави членки на ЕС са похарчили общо 50,7 милиарда евро държавни разходи за отдих и спорт, съобщава "Румъния журнал". Като цяло в ЕС разходите на държавното управление за отдих и спорт остават относително стабилни като процент от общите разходи от началото на изследването през 2001 г. През последните години обаче се забелязва леко увеличение в дела на общите разходи, посочва докладът.

Най-ниските разходи за отдих и спорт на един жител са регистрирани в България (11 евро), Румъния (30 евро) и Словакия (31 евро), следвани от Литва (35 евро) и Хърватия (39 евро).

През 2018 г. съотношението на държавните разходи за отдих и спорт към общите разходи варира в държавите членки на ЕС, от 0,4% от общите разходи в България, следвана от Ирландия и Малта, до 2,1% в Унгария.

Люксембург харчи най-много на жител за отдих и спорт, се казва в доклада.

Сумите, похарчени от правителствата на ЕС, са представени в зависимост от броя на населението на всяка държава-членка.

Правителствените разходи за отдих и спорт на жител са били над 200 евро в шест държави членки на ЕС през 2018 г.: Люксембург (500 евро на жител), Швеция (254 евро), Финландия (226 евро), Франция (204 евро), Нидерландия (202 евро ) и Дания (201 евро).