16% от българите работят в сивата икономика
Секция: ИКОНОМИКА
23 Септември 2020 16:34
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
16% от българите работят в сивата икономика

/КРОСС/ Делът на сивата икономика у нас е около 21%. Тя произвежда около 23 милиарда лева. Това съобщи президентът на КНСБ. Според Пламен Димитров в условията на коронавирус делът на сивата икономика ще нараства.

Загубите за бюджета

Бюджетът губи около 400 млн. лв. годишно от недеклариран труд. Делът на заетите в сивия сектор е около 16%. Данните са на работодателски организации и НСИ и са към края на миналата година.

Селското стопанство, строителството, туризма, хотелиерството и ресторантьорството и ремонтите в дома са секторите, с най-голям дял работещи без договори и осигуровки.

Причините

Ниските заплати и липса на контрол от властите са сред причините за големия дял сива икономика, сочи изследване на "Евробарометър" от края на миналата година.

Възможните решения

От КНСБ настояват за промени в законодателството, чрез които делът на сивата икономика да бъде намален. Сред тях са да не се дава възможност на изпълнители на обществени поръчки и договори с европари да извършват дейност без да са доказали. че са на светло.

"Там където има съмнения ние ще предизвикаме и ще започнат масови искания от НАП да извършва ревизия по аналог", обясни президентът на КНСБ. Целта е публичният ресурс да отива само при изрядни работодатели.

Друга идея е да се въведе система от ваучери за услуги в дома. "Всичко, което вкъщи може да бъде направено от майстора, ел. техника, плочкаджията, дърводелеца да мине през тази система от ваучери. Която е с предварително платени данъци и осигуровки", поясни Пламен Димитров. И допълни, че тази система работи успешно в Европа.

На форума беше представена и статистика от Главната инспекция по труда. Според нея до август месец тази година инспекторите са хванали над 1500 работници без договори. Най-много от нарушителите работят на строителни обекти. Проверките за проблеми с изплащането на заплати са около 12 500 броят им е намалял в сравнение с миналата година. Извършените проверки са над 23 000.