Повече деца с късогледство след дистанционното обучение
Секция: Здраве
23 Септември 2020 19:43
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Повече деца с късогледство след дистанционното обучение

/КРОСС/ След периода на дистанционното обучение у нас, въведено като мярка срещу разпространението на коронавирусната инфекция, се наблюдава тенденция на увеличаване на броя на децата с късогледство, както и значителен скок в диоптрите на децата, които са били с късогледство до този момент, заяви пред Радио София офталмологът д-р Невяна Велева от Детското очно отделение в Александровска болница.

Миопията или късогледството е полифакторно заболяване, като на първо място е генетичната предразположеност. Същевременно е категорично доказано, че по-малкото излизане навън и липсата на игра на слънце води до поява на късогледство и интензивното му засилване. Друг фактор е продължителното използване на монитори на електронни устройства, предимно за игра, изтъкна д-р Велева. Взирането в таблета или в телефона води до значително по-голямо натоварване на очите и повишава риска от поява и увеличаване на късогледството.

Едно от най-важните действия по отношение профилактиката на късогледството е да се наложи режим на зрителна работа за децата, който включва максимално изключване на телефоните и таблетите като средство за забавление, децата да четат и да пишат на добро осветление без да са прегърбени. Друго средство са специални очни капки и меки контактни лещи. Най-доброто решение обаче си остава повечето време игра на открито през лятото, още повече, че извършените наблюдения показват връзка между късогледството и недостига на витамин D. Спортуването също е добра форма за подпомагане на очното здраве с оглед укрепването на колагена.