Нов шпионски скандал с руски дипломати в България
Секция: ПОЛИТИКА
24 Септември 2020 08:08
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Нов шпионски скандал с руски дипломати в България

/КРОСС/ Нов шпионски скандал в България. Прокуратурата с данни за двама руски дипломати, събирали информация за модернизацията на армията ни. Министерството на външните ни работи ги обяви за „персона нон грата" и те трябва да напуснат страната до 72 часа.

На мен ми се иска да погледнем този пореден скандал от друг ъгъл. На първо място за мен е важно дали тази информация е получена от чужди служби, защото моето вътрешно убеждение е такова - и тези чужди служби са оказали огромен натиск върху нашите служби, правителството и главния прокурор да предприемат конкретни действия. Това каза в сутрешния блок на БТВ „Тази сутрин" Николай Ненчев, бивш министър на отбраната. Това съм го казвал неведнъж, неведнъж съм говорил и за опит от страна на Русия да интервенира във вътрешните работи на България и по-конкретно в Министерство на отбраната, добави той. Винаги съм защитавал тезата, че българските служби трябва да бъдат по-активни.

Много вероятно е целия този скандал да спре до едни реципрочни действия от страна на руското външно министерство и до там, коментира още Ненчев. Мен ми се иска още една крачка в тази посока - външният министър е добре да изпрати една протестна нота до нейния колега. Министър-председателят и министърът на отбраната също трябва да предприемат конкретни действия, защото сбъдват се най-мрачните ми прогнози, свързани с много силна интервенция от страна на Русия в България, което е още по-опасно и това вероятно е много лош сигнал към нашите партньори, заяви още Николай Ненчев.