Журналистът Слави Ангелов представя филм за трагичното гмуркане на Теодора Балабанова
Секция: КУЛТУРА
24 Септември 2020 10:02
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Журналистът Слави Ангелов представя филм за трагичното гмуркане на Теодора Балабанова

/КРОСС/ Журналистът Слави Ангелов представя филм, който разказва за трагичното гмуркане на Теодора Балабанова. "233 метра между живота и смъртта" ще се излъчи от 12:30 по NOVA на 26 септември. На 24 септември 2017 г. Теодора и съпругът й Михаил се опитват да поставят два световни рекорда - за най-дълбоко гмуркане на двойка и на жена. Опитът обаче завършва фатално.

Ще можем да видим цялото гмуркане, тъй като то е документирано с камери. Главните действащи лица са поддържащи водолази. Такъв тип дълбочинни гмуркания са много сложни. Газовете променят своите свойства в зависимост от налягането. Този въздух, който дишаме сега, на определени дълбочини, става токсичен. За 8 минути слизаш, а излизаш за повече от 330. Трябва да се изплува много бавно. Това е така, защото трябва да се предпазиш от кесонна болест, каза в ефира на „Здравей, България" Ангелов.

По думите му нещата са се объркали на 42 -ия метър на връщане. Там газовете, които дишат, трябва да сменят през 3- 5 метра. Теодора започнала да става неадекватна и се нагълтва с вода. Малко хора знаят, че при аутопсията й се оказва, че тя е била болна от скоростечен рак. Оставали са й 2-3 месеца живот", поясни журналистът. И допълни, че се е запознал с мъжа й, защото е искал да разбере какво се е случило.

Слави Ангелов коментира и нападението срещу него, което беше извършено през март тази година.

МВР и прокуратурата вложиха доста усилия. Може да се каже, че цялата картина на побоя е изяснена. Не знам кой от двамата задържани ме е бил с желязо по врата и кой по лицето. Бях наказан за това, че съм си свършил работата. Това, което се случи на мен е нищо в сравнение с това, което се случи на Милен Цветков. Използвам случая да попитам защо убиецът му не е вече в затвора? Защо правосъдието в България е толкова бавно, пита журналистът.