Спецпрокуратурата даде на съд бившия кмет на Костенец за подкуп и незаконно държане на боеприпаси
Секция: БЪЛГАРИЯ
24 Септември 2020 10:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Спецпрокуратурата даде на съд бившия кмет на Костенец за подкуп и незаконно държане на боеприпаси

/КРОСС/ Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт за подкуп срещу бившия кмет на гр. Костенец Радостин Радев и бизнесмен, спечелил обществена поръчка, съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони.

Разследването е събрало доказателства, че от февруари до 14 юни 2019 г. Радостин Радев в качеството си на кмет на Костенец и в съучастие с бизнесмена Ивайло Пашов, предложил подкуп в размер на 30 000 лева на общински съветник в гр. Костенец, за да осигури приемането на решение по изпълнението на обществената поръчка.

А именно, подписването на запис на заповед от името на общината и в полза на Държавен фонд „Земеделие" за 50-процентово авансово финансиране на изпълнителя по проекта за обновяване на материалната база на местното училище "Св.Св. Кирил и Методий". С това общината поемала отговорност по изпълнението на проекта на обща стойност 1 148 977,17 лева.

Кметът бил в конфликт с много от общинските съветници и не очаквал необходимата подкрепа за решението, а бизнесменът-строител не разполагал със средства за започване на работа и поел ангажимент да осигури въпросните 30 000 лева. Тъй като не могъл да осигури и тях, издал от свое име запис на заповед за сумата в полза на общинския съветник.

На бившия кмет на Костенец е повдигнато и обвинение държане на боеприпаси за огнестрелно оръжие в служебната му каса без надлежно разрешение.

Предстои Специализираният наказателен съд да насрочи разпоредително заседание по делото.