38-ият кинофестивал „Златна роза“ се открива във Варна
Секция: КУЛТУРА
24 Септември 2020 11:07
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
38-ият кинофестивал „Златна роза“ се открива във Варна

/КРОСС/ Най-старият и единствен по рода у нас фестивал за българско игрално кино „Златна роза" ще представи от 24 септември до 1 октомври най-новите български филми в залите на Фестивален и конгресен център Варна. Кинолентите ще се представят и онлайн. Организатор на фестивала на българския игрален филм "Златна роза" е Националният филмов център, с подкрепата на Министерството на културата и Община Варна.

В конкурсната програма са селектирани 22 късометражни и 19 пълнометражни филма, произведени както с подкрепата на Националния филмов център, така и с частни средства в последната година. По традиция в рамките на фестивала във Варна ще присъстват създателите на филмите.

Фестивалът ще се открие с изложбата „Спомен за филма „Осъдени души", която ще покаже запечатани от проф. Людмил Христов неизвестни работни моменти от легендарния филм на Въло Радев. След церемонията по откриването на „Златна роза" 2020 за първи път пред българската публика ще бъде показана копродукцията „Пари" с реж. Сиамак Етемади и съпродуценти „Чучков брадърс" и с финансовото участие на Националния филмов център.

В програмата „Открити хоризонти" ще бъдат представени пълнометражните игрални филми „Опърничавите" с реж. Георги Костов и копродукцията „Босият император" с реж. Джесика Удуърт и Петер Бросенс, както и 9 късометражни филма. Сред тях за първи път ще видим и произведения на студентите от програмата FilmForge на New Boyana Stuudios.

От тази година фестивалът открива нова рубрика в своята програма „Златна роза класик", която ще представя обновените и дигитализирани версии на най-добрите български филми от миналото. На 25 септември ще бъде показано реставрирано копие на едно от най-мащабните, епични и значими произведения на българското кино - трилогията „Мера според мера" на режисьора Георги Дюлгеров. Съвременният зрител ще види резултата от възстановените оригинални цветове, преобразена звукова фонограма, както и субтитри на литературен български език, за по-добро разбиране на енидже-вардарското българско наречие, на което говорят героите във филма - разказа в „Артефир" Виолета Стаменова, един от програматорите на кинофестивала.