Започват проверки за достъпност на сайтове и мобилни приложения
Секция: Технологии
24 Септември 2020 12:26
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Започват проверки за достъпност на сайтове и мобилни приложения

/КРОСС/ Държавна агенция „Електронно управление" започва наблюдение и проверки на уебсайтове и мобилни приложения на организациите от обществения сектор за достъпност за потребителите, по-специално за хората с увреждания и възрастните хора. Одобрена е Методология за наблюдение и проверки на достъпността от Председателя на ДАЕУ, в съответствие с установената европейска методика.
Задължените лица на национално ниво, които трябва да осигуряват лесен достъп до своите уеб сайтове и мобилни приложения, са административните органи, лицата, осъществяващи публични функции, и организациите, предоставящи обществени услуги, съгласно чл. 1, ал. 1 и 2 от Закона за електронно управление. При изграждането на достъпна уеб среда следва да се спазват принципи и техники при проектирането, създаването и актуализирането на уебсайтове и мобилни приложения, за да станат по-достъпни за потребителите, и по-специално за хората с увреждания, а съдържанието да е пригодно за лесно възприемане и използване. Под внимание, трябва да се вземат различните увреждания, включително зрителни, слухови, двигателни, когнитивни, които могат да засегнат нормалния достъп на тази котегория потребители.
България въведе в националното си законодателство изискванията на европейската Директива 2016/2102 относно достъпността с изменение и допълнение на Закона за електронното управление и на Наредбата за общите изисквания към информационните системи, регистрите и електронните административни услуги, която е в сила от януари 2020 г.
От октомври тази година ДАЕУ ще започне наблюдение и проверка на определени извадки от уеб сайтове, а от юни 2021 г. - на мобилни приложения, на организациите от обществения сектор. В проверките агенцията ще разчита и на приноса на хора с увреждания, които ще извършват тестване на интернет страници със спомагателните технологии, които те използват. Първоначално ще се извършва т.нар. опростено наблюдение, което ще установява бариерите, които пречат на хората с увреждания да достъпват уеб съдържание. В Методологията на ДАЕУ за наблюдение и проверки на достъпността, се описват методите за наблюдение, инструментите, които ще се използват за тестване, подход за определяне на извадки от уеб страници и проверка на извадки, образец на декларация за достъпност, препоръки към потребителските интерфейси. Документите са публикувани на сайта на ДАЕУ- https://e-gov.bg/wps/portal/agency/home/%D0%B0ccessibility-websites/web-access-documentation.
Първият период за наблюдение на уеб сайтовете и мобилните приложения приключва през декември 2021 г., като резултатите от проверките ще се докладват на Европейската комисия.