Известни творци и популярни лица пресъздават магията на думите в литературния фестивал „Враца - книжен град“
Секция: КУЛТУРА
24 Септември 2020 12:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Известни творци и популярни лица пресъздават магията на думите в литературния фестивал „Враца - книжен град“

Стефан Вълдобрев и Георги Господинов са сред гостите на второто издание на най-големия литературен фестивал в Северозападна България, който започва от днес

/КРОСС/ От 24 до 26 септември 2020 година във Враца ще се проведе вторият литературен фестивал „Враца - книжен град". Неговата цел е да събере на едно място автори и читатели, да насърчи любовта към книгите, думите и четенето, да вдъхнови хората от всички възрасти да изследват нови идеи и да разширяват хоризонтите си.
Събитието се организира от Регионална библиотека „Христо Ботев - Враца.
Официалното откриване започва от 18:30 ч. на 24 септември /четвъртък/ със спектакъл и огнено шоу на театрална група ТЕМП. Веднага след това, от 19:00 ч., врачани ще могат да се срещнат със Стефан Вълдобрев, който ще представи своята „Книга за песните".
Специално за втория фестивален ден - 25 септември /петък/, във Враца ще пристигне атрактивният плевенски художник Деян Павлов-Джими, който ще направи демонстрации на ръчно изработване на хартия. Началният час е 10:00.
Гост на творческата вечер ще бъде писателят Георги Господинов. Срещата започва в 18 ч.
Третият фестивален ден - 26 септември /събота/, продължава с „Джобни чародейства" - куклен моноспектакъл на Мануела Саркисян, в който специален участник е публиката. Началото е в 11:00 часа.
В 18:00 ч. в събота в града ще пристигне актьорът и илюзионист Ненчо Илчев. Той ще представи „Забранената книга за фокуси", както и някои от специалните си магически трикове.
Когато настъпи залезът в третия фестивален ден, в 19:30 ч., ще отвори и ателието за рисуване със светлина на център АЛОС. Всеки един от присъстващите ще може да сътвори приказен свят с помощта на атрактивната фотографска техника light-painting. Всеки участник в това приключение ще си тръгне с подарък - необикновена снимка от своята история!
В първите два дни на фестивала, издателство „Тогедър Академи" и фондация „Въздигане" организират игра „Съкровищата на Траките". Насочена е към малките изследователи от II, III и IV клас. Ще се проведе на 24 и 25 септември, при шатрите на книжния базар, пред сградата на НЧ „Развитие 1869". Целта на играта е да припомни на младите изследователи за нашия произход и да провокира интерес към Регионалния исторически музей, където могат да видят най-голямото, открито досега, тракийско съкровище - Рогозенското.
В дните от 24 до 26 септември, пред сградата на Народно читалище „Развитие 1869", ще бъдат подредени заглавия от селекцията на книжарница „Нова галерия", издателство „Тогедър академи" и фондация „Въздигане", издателство „Медиа груп" - Враца, Конфедерация на българските писатели - клон Враца, съвместно с поетичен клуб „Арфа". В петък /25 септември/ с книжен щанд ще се присъединят и книжарничка „Извор", село Челопек, на Сдружение „Книгини" и издателство „Жанет 45". Книжният базар ще работи от 10 до 20 ч., в трите фестивални дни.
* Всички събития ще се провеждат пред сградата на Регионална библиотека „Христо Ботев" - Враца.
* Всички събития са безплатни.
* Всички събития ще се провеждат при строго спазване на социална дистанция и обявените противоепидемични мерки.
Партньори на фестивала са Община Враца, Народно читалище „Развитие 1869" - Враца, Регионално управление на образованието - Враца.

Осъществява се с медийната подкрепа на azcheta.com, detskiknigi.com и openvratsa.bg