Марияна Николова се срещна с представители на Асоциацията на експертите в туризма
Секция: ПОЛИТИКА
24 Септември 2020 14:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Марияна Николова се срещна с представители на Асоциацията на експертите в туризма

/КРОСС/ Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова проведе работна среща с председателя на Управителния съвет на Българската асоциация на експертите в туризма (БАЕТ) доц. д-р Димчо Тодоров и членове на организацията.

Министър Николова поздрави събеседниците си за активното им присъствие и направените предложения на първото заседание на новия Консултативен съвет по туризъм, който ще играе важна роля за решаване проблемите на отрасъла в условия на глобална криза от COVID-19. Тя оцени като важни идеите на БАЕТ за подобряване инфраструктурата и чистотата в българските курорти, за повишеното внимание към българския турист, както и за насърчаване на фериботните връзки с Русия и Украйна с цел увеличаване на туристопотока.

Трябва да се развива публично-частното партньорство за обекти, които са безстопанствени, но могат да бъдат доходоносни и да привличат посетители през четирите сезона, подчерта министърът, визирайки планински хижи, пещери, природни забележителности и културни паметници. Тя обърна внимание върху промотирането на България, особено в социалните мрежи, като здравословна и безопасна дестинация, която предлага богати варианти за целогодишен отдих и пътешествия.

На срещата бяха обсъдени също възможностите за улесняване издаването на визи за чуждестранни туристи с акцент върху руския пазар, за подобряване подготовката на кадри в туризма, за издаване на ваучери за туристически услуги за по-широк кръг потребители. Редица работодатели дори по време на COVID кризата проявиха гъвкавост и инвестираха в обучение на персонала си за новата ситуация и това вече се отплаща, акцентира министър Николова.

Тя допълни още, че след поредица срещи с представители на банките и финансовите институции се обмисля специална схема за кредитиране на туристическия бранш. Разчитаме на съдействието и опита на ресорните сдружения, за да направим стъпките за рестарт в туризма наистина ефективни и да запазим работните места, обобщи вицепремиерът.