Москва: Обвиненията срещу двамата дипломати са измислени
Секция: Русия
24 Септември 2020 14:06
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Москва: Обвиненията срещу двамата дипломати са измислени

Москва заплаши да има реципрочни ответни мерки

/КРОСС/ Русия изрази днес съжаление във връзка с решението на България да обяви двама нейни дипломати за "персона нон грата" и обеща ответни мерки, подробности за които ще даде на по-късна дата. Тази позиция бе изразена от руското министерство на външните работи в изявление, цитирано от Ройтерс и ТАСС.

В текста се посочва, че обявяването на двама служители на руското търговско представителство за "персона нон грата" ще нанесе вреда на двустранното сътрудничество.
Решението на официална София е въз основа на "измислени обвинения". Москва го възприема като "преднамерен опит за нанасяне на вреда на конструктивното руско-българско сътрудничество", казва руското външно министерство.

Вчера Михаил Барилович, съветник-посланик на Руската федерация в София, бе извикан в Министерството на външните работи, където бе уведомен за решението да бъдат изгонени двама руски дипломати. Според българската страна те са се занимавали с разузнавателна дейност в България от 2016 г., като са събирали информация за плановете за модернизиране на българската армия и поддържането на техническата готовност на военната техника, припомня ТАСС.