България е в най-рисковата група за Covid-19
Секция: Здраве
24 Септември 2020 15:11
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
България е в най-рисковата група за Covid-19

/КРОСС/ България в най-рисковата група за разпространение на Covid-19 сред страните-членки, сочи оповестената преди малко последна оценка на риска на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията.

Директорът на Центъра Андреа Амон съобщи, че има три групи - с нисък, умерен и висок риск. Последната група тя обясни така:

"Последната група са страни със силно обезпокоителни тенденции. В тях ние виждаме увеличен брой на старите случаи, нарастване на съотношението на хоспитализирани и остри случаи, което вероятно се дължи на това повишение. В тези страни се наблюдава и увеличение на обявените смъртни случаи. Там рискът е висок, особено за уязвимите хора".

В оценката се посочва, че нарастването на оповестените смъртни случаи се наблюдава от 13-ти септември в България, Хърватия, Чехия, Унгария, Малта, Румъния и Испания.

"В някои региони на тези страни здравното обезпечаване вече е под натиск, с висок процент заетост на леглата в болниците и интензивните отделения и високо ниво на умора сред здравните работници", се подчертава в документа.