8,5% спад в икономиката през второто тримесечие
Секция: ИКОНОМИКА
24 Септември 2020 16:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
8,5% спад в икономиката през второто тримесечие

/КРОСС/ 8,5% е спадът на икономиката в страната за второто тримесечие. Понижението е в следствие на кризата от COVID-19, коментира икономическият министър Лъчезар Борисов.

Спадът в брутния вътрешен продукт у нас обаче е далеч от средния за ЕС, тъй като някои страни-членки са отчели намаляване от над 20%. Според Борисов резултатите за България през третото и четвъртото тримесечие ще бъдат много по-добри и страната ни ще тръгне към възстановяване.

Икономическият министър беше в Пловдив за сертифицирането на проект за над 30 млн. лв. в сферата на хранителната индустрия. Той се включи и в подписването на договор за изграждането на пътна връзка на стойност над 1 млн. лева.

Инфраструктурата е част от друг проект - за над 20 млн. лв., в който голяма международна компания произвежда у нас сертифицирани респиратори и предпазни маски.

Лъчезар Борисов, министър на икономиката: Най-важното в момента е, че въпреки кризата, българската икономика успява да привлече инвестиции. Такива са и данните на Българска народна банка. Инвестициите за първите 7 месеца са 1,4 млрд. евро, като ръстът на годишна база е над 54%. Подобни са и данните на Министерство на икономиката за сертифицираните проекти по Закона за насърчаване на инвестициите. Към момента се реализират сертифицирани проекти за над 710 млн. лева и над 3200 работни места.