Стачка блокира френското пристанище Кале
Секция: СВЯТ
24 Септември 2020 16:25
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Стачка блокира френското пристанище Кале

/КРОСС/ Северното френско пристанище Кале, център за трансгранична търговия и пътувания, беше затворено от стачкуващи работници, които искат по-високо заплащане, за да се справят с Брекзит и коронавируса, съобщи Франс прес.

Няма кораби, които влизат или излизат от пристанището поради 24-часовата стачка, започнала сутринта, съобщиха синдикатите. Не работеха нито фериботи, а корабите на компаниите DFDS и P&O бяха блокирани в Кале или в английското пристанище Дувър отвъд Ламанша.

Синдикатите заявиха, че стачката е обявена, тъй като заплащането на работниците е под средното за страната за сектора, въпреки особените предизвикателства при работата в Кале.

"Като най-голямото пътническо пристанище в континентална Европа, пристанището на Кале е едновременно изправено пред кризата COVID-19, Брекзит и миграционната криза", заяви секторният клон на обединението FO.

Пристанищните работници се опасяват от драстично увеличение на документооборота и времето за изчакване, когато Великобритания официално напусне търговския блок на ЕС по-късно тази година, особено ако няма сделка по условията за излизане.

Кризата с коронавируса може също да доведе до по-голямо натоварване поради здравни проверки и карантинни разпоредби.

Освен това FO посочи, че планираното разширяване на пристанището през следващата година ще увеличи трафика с около 30%. "Поради това е напълно неприемливо, че с повишени отговорности пристанищните работници виждат заплащането си по-малко в сравнение с заплащането на национално ниво", допълва още организацията.