Манолова: Трябва ревизия на властта и подкрепа на бизнеса за повишаване на доходите
Секция: БЪЛГАРИЯ
24 Септември 2020 17:17
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Манолова: Трябва ревизия на властта и подкрепа на бизнеса за повишаване на доходите

/КРОСС/ Необходима е ревизия на властта с публично обявени резултати и подкрепа за бизнеса, за да се възстанови икономиката и да се повишат доходите. Трябва да се започне с ревизия на цялото управление, на всички нива - самия премиер, министрите и министерствата, държавните дружества, големите обществени поръчки, включително тези за саниране, приватизационни сделки на прехода. Ревизия, спиране на кражбите, електронно управление и така до ниво общини. Нужна е мощна подкрепа на бизнеса, подкрепа на семейните стопанства за нормални доходи в населените места.

Това заяви председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ" Мая Манолова пред медиите в Плевен.

Подкрепата за бизнеса ще помогне за запазване на работните места. Между 10 и 13 млрд. евро отпуска Еврокомисията за справяне с последиците от кризата. Ако се използват правилно, ще има нови работни места. Но се създават кухи фирми специално за усвояване на евросредствата. Парите ще отидат в спалните и чекмеджетата на властта. Фирмите, които трябваше да получат между 30 и 150 хил. лв. все още не са получили пари. Подкрепата за микропредприятия също все още не е изплатена, допълни Манолова.

Тя подчерта, че в края на всяка година се разпределят около 2 млрд. лв. излишък, еднолично от премиера Борисов, които са достатъчни за преизчисляването на пенсиите. Пенсиите не са преизчислявани откакто сме влезли в Европейския съюз и през цялото това време премиер е бил Борисов. 50 лв. добавка на месец за пенсионерите, преди изборите, не е решение, каза Манолова.

Всеки да си получи заслуженото, след като станат ясни резултатите от ревизията, категорична бе тя.

Приоритет на „Изправи се.БГ" е спирането на корупцията, която изяжда домакинствата и държавата. Вторият приоритет са доходите - не трябва да има работещ българин с доход под 1000 лв. Европейското развитие на България е личният провал на Борисов като премиер и това се вижда в корупцията, доходите, подкрепата за фирмите. След 13 години в Европейския съюз и 11 години Борисов на власт българите сме най-бедните, най-болните, най-ограбваните от монополите, най-корумпираните, подчерта председателят на Гражданската платформа.

Преди това Манолова и екипът й бяха в Червен бряг по покана на собственици на апартаменти в некачествено санирани блокове.

Блок 12 в Червен бряг е известен с това, че живущите в него бедстват трета година заради некачествено саниране. Похарчени са 625 хил. лв., а в жилищата на хората има мухъл, прозорците не се отварят, покривът тече и има дупки, обясни Манолова.

Тя допълни, че за санирането на блока са правени нагласени обществени поръчки, върху които не е осъществяван контрол.

Необходимо е да се потърси отговорност за изтичането на публични средства. Обещавана е проверка по случая, но никой не е предприел действия по нея в продължение на месеци и все още не е проверено. Консорциумът, който е санирал блока, е определен да изгради и сметището до Червен бряг. Тоест, фирмата е с високопоставен политически чадър, категорична е Манолова.