„Тик Ток“ кандидатства за лиценз за износ на технологии
Секция: Технологии
24 Септември 2020 19:02
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
„Тик Ток“ кандидатства за лиценз за износ на технологии

/КРОСС/ Собственикът на социалната мрежа „Тик Ток", китайската компания ByteDance, е подала заявление до Пекинската търговска служба за лиценз за износ на технологии. Компанията каза това в изявление, публикувано в четвъртък на своя новинарски портал Jinzhi Toutyao, съобщава ТАСС.

В съответствие с" Правилата за внос и износ на технологии в КНР ", както и" Списък на технологиите, износът на които е забранен или изисква ограничителни мерки ", ByteDance кандидатства за лиценз за търговия в Пекин. Очакваме решението на ведомството, се казва в изявлението.

Документът не изяснява дали подаването е свързано с процеса на сключване на сделка между ByteDance и американски компании.

На 28 август Министерството на търговията и Министерството на науката и технологиите на КНР направиха редица промени в „Списък на технологиите, чийто износ е забранен или изисква ограничителни мерки". Той е съставен през 2008 година. Тази мярка породи подозрения в някои западни медии, че по този начин Пекин се опитва да контролира продажбата на китайската социална мрежа TikTok на американски компании.

На 19 септември президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че е одобрил придобиването на американския сегмент на „Тик Ток" от американските компании Oracle и Walmart. Според него американският сегмент на социалната мрежа "няма да бъде свързан с Китай", ще запази името си и ще бъде базиран в щата Тексас. В същото време ByteDance заяви в понеделник, че след сделката ще остане собственик на 80% от акциите на „Тик Ток Глобъл" и ще запази контрола над „Тик Ток".

Преди това американските власти обявиха, че ще започнат да ограничават работата на приложението в страната от 12 ноември, ако до това време не бъде сключена сделка за продажба на американския сегмент на социалната мрежа. Забраната за изтегляне на приложението „Тик Ток" и месинджъра WeChat в САЩ трябваше да влезе в сила на 20 септември, но Министерството на търговията на САЩ отложи забраната със седмица.

Както обясни във вторник по Си Ен Би Си ръководителят на Националния икономически съвет на Белия дом Лорънс Къдлоу, сделката с Oracle и Walmart не е напълно договорена, параметрите й се променят.