Младите антарктици участват на Софийския фестивал на науката утре
Секция: Наука
25 Септември 2020 11:12
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Младите антарктици участват на Софийския фестивал на науката утре

/КРОСС/ В София Тех Парк на 26 септември от 10 до 18 ч. младите антарктици от Асоциацията на младите полярни изследователи (АПЕКС България) ще имат няколко образователни събития.

От 15.30 ч. в научното кафене в Инкубатора д-р Стефан Велев ще ни пренесе в отдавна отминали геоложки епохи, в които леденият континент е бил покрит с разнообразна растителност, сред която са бродили динозаври. Ще разкаже как се организира палатков лагер и какво е да прекараш две седмици далеч от удобствата на Българската антарктическа база. Разговорът с него ще води доц. д-р Любомир Кендеров от Биологическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски", участник в три експедиции в Антарктика и откривател на два нови за науката вида ракообразни.

На целодневния щанд на АПЕКС България посетителите ще могат да се докоснат до подводните обитатели на Антарктика, представени от биолозите Тихомир Стефанов и доц. д-р Любомир Кендеров, както и да се запознаят с водолазната екипировка, необходима за научната работа в ледени води.

Екипите на АПЕКС България и на образователните книжки "Българознайко" пък ще забавляват децата с новата интерактивна игра "Мисия Антарктида", при която играчите трябва да прекосят Ледения континент и да се запознаят с животните и климата, научавайки любопитни факти за тях.

За първи път на фестивала ще бъде представена и новата антарктическа сувенирна серия, която има за цел да подпомогне образователните дейности на младите полярници. Колекцията включва тениски, торби, чаши, пощенски картички, стикери, ключодържатели, флашки, книги и други.

Всички събития ще се провеждат със съответните мерки и ред, определен от организаторит