Петър Витанов в Топ 20 на най-влиятелните медиатори в Европейския парламент
Секция: ПОЛИТИКА
25 Септември 2020 09:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Петър Витанов в Топ 20 на най-влиятелните медиатори в Европейския парламент

Според платформата „VoteWatch" той се нарежда сред най-активните в изграждането на мостове между различните националности и политически семейства в ЕП

/КРОСС/ Платформата за анализи „VoteWatch Europe" тази седмица публикува класация с двадесетте европейски депутати, който най-ефективно сътрудничат с представители на различните политически семейства и националности. Тя е част от доклад на „VoteWatch", който проследява как всеки отделен член на парламента комуникира с колегите си и как това се отразява на предлагането и приемането на поправки в европейското законодателство. Докладът показва кои членове на парламента са най-отворени за сътрудничество и най-активни в създаването на мрежи от контакти в сегашния мандат на ЕП.

Петър Витанов е на 16-то място от всички 705 депутати, както и единственият българин на толкова челна позиция. В класацията на „VoteWatch" са използвани термините „Bridge-builder" (изграждащ мостове) и „hub of policy shaping" (отправна точка за формиране на политики), зад които стои идеята за медиация, сътрудничество, отворена комуникация и постигане на удовлетворяващи резултати.

Умението да общуваш, да убеждаваш и обединяваш е ключова част от работата в парламента, а резултатите от нея се виждат при приемането на законите, които засягат отделните страни-членки. Всяко изменение, допълнение или поправка към европейски закон е предшествано от множество срещи, обсъждания, работни сесии. Евродепутатите задължително комуникират активно в собствените си политически групи, но това е само първата стъпка към създаването на ефективно работеща мрежа. Изграждането на контакти с представители на други политически семейства и от други националности увеличават шансовете за намиране на подкрепа и поддръжници. Тоест - колкото по-активно комуникира един депутат с другите в парламента, толкова по-вероятно е предложенията му да получат одобрение или да се постигне компромис, удовлетворяващ всички участници.

„У нас може и да не е така, но в Европейския парламент работата на депутатите се следи под лупа. Радвам се, че съм попаднал в класация, която всъщност измерва как с колегите общуваме помежду си и какви са резултати от това. Общуването с колкото се може повече хора, независимо дали са от собствената ти политическа група или не, обикновено води до намиране на решения и постигане на компромис, който да е от полза за всички", коментира Витанов.