Кметът на Москва нареди на възрастните хора да останат у дома
Секция: Русия
25 Септември 2020 11:48
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Кметът на Москва нареди на възрастните хора да останат у дома

Собянин препоръча на работодателите да позволят работата от дома

/КРОСС/ Кметът на Москва Сергей Собянин в петък нареди на възрастните хора да останат у дома и препоръча на работодателите да позволят работа в дома, след като в руската столица рязко се увеличиха случаите на новозаразени с коронавирус, предаде БГНЕС.
Собянин каза, че московчаните на възраст над 65 години трябва да останат вкъщи от понеделник и да пазаруват рядко, докато разходките навън остават неограничени, съобщиха руски медии. В началото на карантината заради вируса Собянин предприе строги мерки, включително отменяне на безплатните карти за пътуване на възрастните.

"За съжаление наблюдаваме значително увеличение на броя на потвърдените случаи в Москва през последните дни", каза Собянин в официалния си блог. Новите случаи на коронавирус в Москва в четвъртък достигнаха най-високото си ниво от 23 юни - 1050. Собянин заяви, че е имало "сериозно" увеличение на приема в болница. В петък той предупреди, че едновременното хващане на обичайна настинка и вирусът с наближаването на зимата е особено опасно за възрастните хора и тези с хронични заболявания.

"Така че от 28 септември ви молим да останете вкъщи", каза той. Собянин заяви, че хората в рисковите групи трябва да работят от вкъщи или да си вземат почивка, ако е възможно. Той също така се обърна към ръководителите на компании: "Моля ви и препоръчвам да преместите колкото се може повече от вашия персонал в домашна работа."

Предупреждавайки, че вирусът все още не е победен, кметът призова жителите на Москва да носят маски за лице и ръкавици в обществения транспорт и в магазините, правило, което вече е въведено, но масово не е спазвано.

"Всички ние наистина не искаме да се връщаме към суровите ограничения на пролетта", каза Собянин. "Надявам се да успеем да избегнем това."