Илия Кузманов, Синдикална федерация на служителите в МВР: Досега полагахме безплатен извънреден труд
Секция: ПОЛИТИКА
25 Септември 2020 12:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Илия Кузманов, Синдикална федерация на служителите в МВР: Досега полагахме безплатен извънреден труд

/КРОСС/ Парламентът гласува окончателно промените в Закона за МВР, с които всеки положен извънреден труд от полицаите ще се компенсира финансово, а не с почивни дни, както беше досега.

Извънредният труд ще се заплаща колкото е нормалната ставка - в почини дни 50%, за делничните предстои тепърва да се види, предполагам, че по същия начин. Това е възстановяване на една справедливост, която отдавна искаме от министерството. Това заяви в "Денят започва" Илия Кузманов, заместник-председател на УС на Синдикалната федерация на служителите в МВР.

По думите му досега се е допускало много извънреден труд - 100-150 часа, които са оставали некомпенсирани. Именно това е принудило служители в МВР да протестират през юли.

Илия Кузманов: За съжаление, това е едно от малкото искания, които към момента са изпълнени. Досега полагахме, на практика, безплатен труд.

Кузманов каза още, че с промените има и други положителни неща - възстановени са социални придобивки за служители по Закона за държавния служител, има възстановени полицейски правомощия в Института по криминалистика и Института по психология