Само Службата на европейския прокурор ще ръководи и надзирава действията на европейските делегирани прокурори
Секция: БЪЛГАРИЯ
25 Септември 2020 12:58
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Само Службата на европейския прокурор ще ръководи и надзирава действията на европейските делегирани прокурори

/КРОСС/ Единствено Службата на европейския прокурор (EPPO) ще упражнява надзор, ръководи и наблюдава всяко разследване и наказателно преследване, което ще се предприема от европейските делегирани прокурори, предвиждат измененията на Наказателно-процесуалния кодекс, публикувани днес за обществено обсъждане от Министерството на правосъдието.
Със законопроекта се въвеждат мерки по прилагането на Регламент (ЕС) 2017/1939 на Съвета за установяване на засилено сътрудничество за създаване на Европейска прокуратура.
Една от тях е създаване на институционална гаранция за независимостта на европейските прокурори и европейските делегирани прокурори от надзора на прокурор от по-горестоящата прокуратура, включително и на главния прокурор.
В случай на започване на разследване или на прекратяване на наказателно производство от европейския делегиран прокурор националната прокуратура няма да има правомощия за контрол. Това ще е в обхвата на правомощията единствено на наблюдаващия европейски прокурор в съответствие с вътрешния процедурен правилник на Европейската прокуратура.
И още: процесуалната стойност на извършените действия от европейския делегиран прокурор се приравнява със стойността на тези, извършени от български орган. Това е необходимо, тъй като доказателствата, представяни от Европейската прокуратура пред съда, не следва да бъдат отхвърляни единствено на основанието, че са събрани в друга държава членка или в съответствие с правото на друга държава членка.
В преходните и заключителните разпоредби са предвидени и промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ), чрез които се регламентират органът, компетентен да извършва подбор на кандидатите за европейски делегирани прокурори, статутът и правомощията им.
Друг акцент в настоящите промени на ЗСВ е уреждане на възможността за публичен достъп по смисъла на чл. 4 от Закона за достъп до обществена информация до информацията, която се съдържа в Единната информационна система за противодействие на престъпността и има характер на обществена информация. Такава възможност понастоящем ЗСВ не предоставя.