Мисията на БСП е промяната на България
Секция: Анализи
25 Септември 2020 13:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Мисията на БСП е промяната на България

/КРОСС/ Отк­ровено приз­нание нап­рави бив­шата депутатка от ГЕРБ Джема Гроз­данова, която „прис­тана" на репуб­ликан­ците на Цветан Цветанов. Тя заяви, че е напус­нала пар­тията майка, защото: „нямахме силата да ратифицираме споразумението с Канада, т.н. СЕТА, и Истан­бул­с­ката кон­вен­ция, не се присъединихме към пакта за миг­рация" - край на цитата.

Напом­няме на заб­равилите, че най-мощният глас срещу тези вредни за Бъл­гария политики бе на БСП, която от самото начало отказа без­п­рин­ципна колаборация и влас­тови облаги от ГЕРБ. Позицията на социалис­тите бе под­к­репена от широк кръг политически пар­тии и организации - леви, десни, пат­риотични, от син­дикати и биз­нес, от Бъл­гар­с­ката правос­лавна цър­ква и Мюф­тийс­т­вото.

Това са само три от казусите, по които БСП беше категорична опозиция и реален корек­тив на вред­ните за страната решения в пос­лед­ните четири години. БСП бе и най-яркият защит­ник на пар­ламен­таризма, като се противопос­тави на дик­тата на мнозин­с­т­вото и грубото поведение на пред­седателя на НС Димитър Глав­чев, който беше отс­т­ранен заради това. Социалис­тите предиз­викаха дебати и вотове на недоверие за коруп­цията, екологията и здравеопаз­ването. Сис­темно и пос­ледователно раз­к­риваха теж­ките провали и прес­тъп­ленията на властта и ней­ното зад­кулисие.

Можем само да съжаляваме, че Национал­ният съвет на БСП не под­к­репи инициативата на Кор­нелия Нинова за национална под­писка за оставка на Кабинета „Борисов 3" през юни. Ако под­пис­ката бе стар­тирала, до началото на протес­тите през лятото щяха да бъдат съб­рани стотици хиляди под­писи, а БСП щеше бъде естес­т­веният аван­гард на недовол­с­т­вото на бъл­гарите, излезли на улиците в Бъл­гария и по света.

Днес социалис­тите са най-яркият и иск­рен защит­ник на бъл­гар­с­ката Кон­с­титуция, която Борисов се опита да превърне в раз­менна монета за печелене на време.

БСП не беше крес­лива опозиция, както ни внушават пос­луш­ните и присъд­ружни на властта медии. Това е пар­тията с ясна визия за промяна на пороч­ния модел на управ­ление и пред­лагаща реални реформи в здрав­ната, образовател­ната и социални сис­тема на Бъл­гария. Няма друга пар­тия с подобна прог­рама, тър­сеща национален диалог и дебат за бъдещото управ­ление.

През пос­лед­ните години БСП премина през тежки изпитания, а най-прясното бе прекият избор за пред­седател. Макар, че се проведе за първи път в 130-годишната история на пар­тията, той мобилизира пар­тий­ните членове и доказа жиз­неността на социалис­тичес­ката идея и силата на пряката демок­рация. След прекия избор на Кор­нелия Нинова за пред­седател на БСП идва времето, в което на своя юбилеен Пет­десети кон­г­рес социалис­тите трябва да покажат един­с­тво и кон­солидация, да изработят ясни политики и да изберат в пар­тий­ните органи под­гот­вени и идейни хора, носители на социалис­тичес­ката нрав­с­т­веност.

Защото мисията на БСП днес е Промяната за Бъл­гария - преодоляване на мафиотско-мутренското управ­ление и въз­раж­дане на социал­ната дър­жава!

Източник: Земя, Проф. Свет­лана Шарен­кова