Горбачов: Политиката на Тръмп за ядрените оръжия води света към стратегически хаос
Секция: Русия
25 Септември 2020 15:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Горбачов: Политиката на Тръмп за ядрените оръжия води света към стратегически хаос

/КРОСС/ Първият президент на СССР заяви, че Русия трябва да предотврати развитието на конфликта между САЩ и Китай, предаде ТАСС.

"Администрацията на Тръмп, която настоява за разчупването на цялата рамка на ядреното разоръжаване, води света към стратегически хаос и несигурно бъдеще. Създават се нови военни технологии и нови оръжия, рисковете се увеличават. Ето защо са необходими все повече усилия за твърдото поставяне на ядреното разоръжаване на водещо място в международния дневен ред. Това е проблем, който Русия като ядрена сила трябва спешно да реши", написа Горбачов в японския вестник "Асахи".

Той отбеляза, че в съвременния свят политиката на конкуренция и политиката, балансираща на ръба на военния конфликт, трябва да отстъпят място на сътрудничеството в икономическата и хуманитарната сфера.

Пандемията от коронавируса изостри конфронтацията между САЩ и Китай и Русия трябва дипломатично да предотврати ескалацията на този конфликт, предупреди Михаил Горбачов.

"Пандемията изостри нов биполярен конфликт, възникнал в резултат на засиленото напрежение между САЩ и Китай. Никой сценарий за развитие на биполярен конфликт не може да бъде положителен от гледна точка на международната политика. В края на 80-те години принципът на новото мислене наистина намери своето приложение и доказа своята ефективност в прекратяване на студената война ", каза той.

"Беше трудно, но се превърна в прецедент за добро сътрудничество. След като САЩ и Съветският съюз за първи път постигнаха важно споразумение за ядрено разоръжаване, човечеството всъщност осъзна възможността за мирно бъдеще и въздъхна облекчено. Днес би било разумно Русия да се върне към новото политически мислене и да си постави за цел дипломатически да предотврати нов биполярен конфликт между САЩ и Китай ", обобщи Горбачов./