Награждават гигантски плъх за откриване на мини
Секция: ЛЮБОПИТНО
25 Септември 2020 18:04
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Награждават гигантски плъх за откриване на мини

/КРОСС/ Африканският гигантски плъх Магава е награден с престижен златен медал за работата си по откриване на противопехотни мини в Камбоджа.

В кариерата си Магава е подушил 39 наземни мини и 28 невзривени боеприпаси, съобщава Би Би Си.

Британската ветеринарна благотворителна организация PDSA му присъди своя златен медал за „преданост към задълженията при откриването и обезвреждането на смъртоносни мини в Камбоджа".

Смята се, че в страната от Югоизточна Азия има до шест милиона неоткрити наземни мини.

Върху златният медал на PDSA са изписан думите „За смелост и вярност към дълга". От 30-те получили досега престижното отличие животни Магава е първият плъх.

Седемгодишният гризач е обучен от регистрираната в Белгия благотворителна организация „Apopo", която е със седалище в Танзания и отглежда животните - известни като HeroRAT - за откриване на наземни мини от 90-те години на миналия век. Животните получават сертифицикат след една година обучение.

"Да получим този медал е наистина чест за нас", каза изпълнителният директор на организацията Кристоф Кокс пред медиите. "Но също така показва, че работата ни е от голямо значение за хората в Камбоджа и за всички хора по света, които страдат от наземни мини".

Според специалистите от „Apopo", Магава - роден и отгледан в Танзания - тежи 1,2 кг. и е дълъг 70 см. Въпреки че е много по-голям от много други видове плъхове, Магава все още е достатъчно малък и достатъчно лек, за да не задейства мини, ако мине през тях.

Плъховете са обучени да откриват химични съединения в експлозивите, което означава, че те игнорират скрапа и могат да търсят мини по-бързо. След като намерят експлозив, те надраскват мястото, за да алармират хората, с които работят.

Магава може да претърси площ с размерите на тенис корт само за 20 минути - нещо, което би отнело на човек с метален детектор между един и четири дни.

Днес PDSA ще излъчи церемонията по награждаването на Магава на своя уебсайт.