Европейски ден на езиците 2020
Секция: ЛЮБОПИТНО
26 Септември 2020 08:12
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Европейски ден на езиците 2020

/КРОСС/ Всяка година на 26 септември се отбелязва Европейският ден на езиците. Това е добре позната ежегодна възможност за повишаване на осведомеността относно чуждоезиковото обучение и езиковото многообразие. Тази година на самия ден и в седмиците преди и след 26 септември се провеждат над 80 прояви на различни места в Европа, с участието на много езикови и културни институти, сдружения, университети и най-вече училища.

По повод 20-тото.издание на Европейския ден на езиците Европейската комисия е домакин на онлайн конференция на тема „Образованието започва с езика", която ще се проведе в понеделник, 28 септември. Наред с това се провежда кампанията #DiscoverTranslation („Открий писмения превод"), която цели да подчертае ролята на превода в ежедневието ни.

В продължение на целия месец септември в социалните мрежи тече обединената кампания #EDLangs и #DiscoverTranslation. С помощта на истории, видео клипове и интервюта публикациите разкриват конкретните ползи от писмения превод и повсеместното му присъствие във всички сфери на обществото.

В България Европейският ден на езиците ще протече с поредица от онлайн прояви, които започнаха още на 1 септември с онлайн играта „Открий превода!", а кулминацията ще представлява поредица от 19 виртуални срещи, организирани от всяка от партниращите организации от 30 септември до 2 октомври, като отново темата ще бъде свързана с превода.